Работещите в МБАЛ Ботевград се срещнаха днес с кмета на общината Иван Гавалюгов. Срещата се състоя в рапортната зала на болницата. Инициативата за провеждането й бе на лекарите от болничната помощ. Повод за срещата бяха опасенията на целия персонал, че няма да си получи заплатите, тъй като няма кой да подпише – управителят е освободен, а на негово място Общинският съвет не е избра временно изпълняващ длъжността. 


От страна на някои лекари имаше предложения срещата да бъде закрита за медии. Други пък опонираха, че всъщност  в това, което ще разисква, няма нищо скрито, и поискаха репортерите да останат. Първите не се възпротивиха. 


Срещата откри д-р Багелейски. „Организирахме тази среща, за да имаме яснота по въпроса какъв е юридическият статус в момента на болницата, ние имаме ли право да функционираме и как. И ако работим, утре да не стане така, че да сме за луди работили. От друга страна имаше едно пълномощно от д-р Филев, с което ме упълномощава да го представлявам пред съответните институции. Колко е валидно то и има ли вероятност утре да бъда подсъдим, или някой да каже, че сам съм се назначил?”, попита той. 


От своя страна кметът Иван Гавалюгов даде отговор на поставения въпрос, като подкрепи думите си с официални документи и становище на адвокат.


„Д-р Филев е освободен като управител на МБАЛ Ботевград с решение на ОбС Ботевград от 13 октомври.  От следващия ден – 14 октомври, неговият договор се счита за прекратен, но това не означава, че той не представлява болницата пред трети лица, като Здравна каса например. Той и към днешна дата, според справка от търговския регистър, все още се води вписан като управител на МБАЛ Ботевград. На 13 октомври д-р Филев е издал пълномощно, нотариално заверено, на д-р Багелейски да го представлява”, обясни Иван Гавалюгов. Той съобщи пред персонала на болницата, че е направил справка с няколко адвокати и е поискал писмено становище на един от тях – Евгения Евлогиева.  Според адв. Евлогиева пълномощното е валидно и законосъобразно. „Упълномощеният лекар е с правомощия, които са във функционалните задължения на упълномощителя”, се казва в становището. Пълномощното е валидно до момента на промяна на управителя, вписана в търговския регистър, тоест промяна на регистрацията или оттеглянето му. От справка в търговския регистър е видно, че към настоящия момент управител на болницата е д-р Филип Филев и няма данни за оттеглянето на пълномощника, поради което упълномощеното лице може да извършва всички икономически и правни действия, определени от упълномощителя. 


Казусът е обсъден с адв. д-р по право Георги Лялев и магистрати, се посочва още в становището на адв. Евлогиева. 


„Парите от Здравната каса са постъпили по сметка на болницата и няма пречка д-р Бегелейски да разпише документите. Практически д-р Багелейски ще продължи да изпълнява тези функции, разбира се, ако той има това желание, до провеждането  на конкурса за управител на болницата, насрочен за 22 ноември, на който надявам се, че ще има избран достоен управител”, каза Иван Гавалюгов.  Той съобщи, че към момента има трима лекари проявили реален интерес към длъжността. 


„С оглед малкото време, което остава до провеждане на конкурса, считам за нецелесъобразно  Общинският съвет да избира временно изпълняващ длъжността „управител” на МБАЛ Ботевград, тъй като това е свързано с редица пререгистрации, което ще отнеме много повече време от това, което е необходимо за провеждане на конкурса”, подчерта кметът. 


Адвокатът на болницата – Стоян Стоянов, не се съгласи със становището на адв. Евлогиева и другите адвокати. Според него освобождаването на д-р Филев и неизбирането на временно изпълняващ длъжността създава „един правен вакуум, при което дружеството не може да се управлява”.  „Не ви пречи да си внесете докладна и Общинският съвет да избере управител, защото конкурсът има срок за обявяване, за подаване на документи , за допускане на кандидати и за избор на управител, което ще остави болницата два-три месеца без управител”,  каза адв. Стоянов. От думите му стана ясно, че той не знае, че конкурс всъщност е обявен, и то преди повече от седмица.  


По време на срещата лекари отново се застъпиха за д-р Филев и изтъкнаха неговите заслуги за развитие на болницата, въпреки че те не бяха поставени  под съмнение от страна на общинското ръководство . Имаше и странни изказвания, като: „Докато д-р Филев беше управител работех с желание, сега работя с нежелание”.  


Кметът Иван Гавалюгов репликира с думите: „Мислех, че работите за своите пациенти, а не за управителя.”. Той предложи да информира накратко  присъстващите на срещата за финансовите резултатите на болницата през последните години. „Те не са предмет на днешната среща, но ако искате да ги обсъдим. За тях има и обективни, и субективни причини”, подчерта  Гавалюгов. Лекарите отвърнаха, че не е необходимо.  


На финала на срещата кметът успокои персонала на болницата, че поема отговорност и застава зад д-р Бегелейски.