Премиерът е депозирал оставката на правителството в деловодството на парламента


Министър-председателят Бойко Борисов внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство, съобщиха от правителствената пресслужба.
В писмото си до народните представители премиерът заявява, че
"Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната".
 
Премиерът Бойко Борисов заговори за оставка още преди първия тур на президентските избори, а снощи след като стана ясно, че българите са избрали Румен Радев за президент, обяви, че ще подаде оставка в първия работен ден заради резултата на  изборите.
Какво предвижда Конституцията в този случай:
Народното събрание трябва първо да приеме решение за освобождаване на министър-председателя. Още преди балотажа Борисов бе категоричен, че няма вариант депутатите от ГЕРБ да отхвърлят подадената от него оставка. Правителството продължава да изпълнява задълженията си и след приемането на оставката до избора на нов кабинет или назначаването на служебен.
По Коституция Президентът, след консултации с парламентарните групи, възлага на посочен от най-голямата по численост парламентарна група кандидат за премиер да състави правителство. Най-голямата група в сегашния парламент е на ГЕРБ, но Борисов заяви също, че те няма да правят опит за съставяне на нов кабинет.
Следва президентът да даде мандат на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.
Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че ще върнат мандата, тъй като ще се стремят да станат първа политическа сила на предсрочни избори и тогава да управляват. Нинова се обърна към ГЕРБ да работят в този парламент за приемането на бюджета за 2017 г. и за постигане на съгласие за новите изборни правила.
 
Ако и БСП откаже мандат за съставяне на кабинет, следва мандат да получи някоя следваща парламентарна група. В този случай президентът избира на коя от парламентарните партии да връчи мандата за съставяне на кабинет.
Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство,
президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори.