Общински съветници от ОбС Ботевград възразяват срещу предстоящите кадрови промени в местното полицейско управление. Те излязоха с декларация, адресирана до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и до директора на ОДМВР – София ст.комисар Георги Григоров. 


Публикуваме пълния текст на декларацията: 


Д Е К Л А Р А Ц И Я


на  общински съветници от Общински съвет – Ботевград, мандат 2015-2019г.


Относно: Информация за смяна на настоящото ръководство на Районно управление „Полиция” – Ботевград


Долуподписаните общински съветници от Общински съвет - Ботевград остро възразяваме срещу смяната на ръководния състав на РУ „Полиция” – Ботевград. Не сме запознати с мотивите, които налагат да се пристъпи към тази крайна мярка, но каквито и да са те, смятаме, че решението за кадрови промени в ръководството на полицейското управление е прибързано и необмислено поради следните причини: 


Началникът на РУ „Полиция” - Ботевград гл. инсп. Васил Гергов заема този пост едва от шест месеца – твърде кратък период, за да е възможен сериозен, задълбочен и коректен анализ на резултатите от неговата работа, а още по-малко – да се поставя на тази работа крайно негативна оценка, налагаща освобождаването му от ръководството на Управлението – напротив, за първи път от много години, обществеността в Ботевград вижда истински стремеж и реални действия за подобряване ефективността на работа на РУП – Ботевград.


Години наред полицейското управление в нашия град работи с недоокомплектован състав. Според нас това е основен проблем, който безспорно затруднява работата на органите на реда, свързана с превенция на престъпността и гарантиране на сигурността на гражданите във всяко населено място на територията на Община Ботевград. Въпросът за попълване състава на полицейското управление с необходимия брой служители е поставян многократно пред висшестоящите институции в системата на МВР и от предишното, и от настоящото ръководство на община Ботевград, но е видимо, че към момента не са предприети конкретни действия за неговото решаване. Поне на нас не са ни известни такива;  


В рамките на две години бяха сменени трима началници на РУ „Полиция” в Ботевград, а криминогенната обстановка в общината непрекъснато се влошаваше. Според информацията, която имаме, сега предстои четвърта. Честата смяна на началниците на полицейското управление поражда у нас опасения, че това неминуемо ще рефлектира отрицателно върху авторитета и работата на полицията в нашия град, което всъщност вече се случва; 


Във връзка с изложените мотиви, а и предвид факта, че правителството на държавата е в оставка, ние, долуподписаните общински съветници изразяваме несъгласие с подобна кадрова политика по отношение на ботевградското полицейско управление. Това може да доведе до по-нататъшно влошаване на криминогенната обстановка в района, а и някак нелогично е да се освобождават от длъжност отговорни служители с професионален опит в системата на МВР, каквито са настоящият началник на РУ „Полиция” – Ботевград Васил Гергов и неговите заместници, без ясни аргументи, заявени публично пред ботевградската общественост.


17 ноември 2016 год., Ботевград


Декларацията е подкрепена от 23-ма съветници. Петима не са пожелали да се подпишат. Това са Георги Георгиев, Йорданка Лалчева, Мартин Тинчев, Дамян Маринов и Цанко Цанов. Петя Кочкова е в чужбина, научи наш репортер.  


Местни общественици и представители на бизнеса са заявили готовност да положат подписите си под декларацията.