Днешният 24 ноември е особен ден за Етрополската община – Денят на освобождението от турско робство.
Празникът започна в 9:00 часа сутринта с малко тържество на площада пред НЧ „Тодор Пеев-1871”.


Странен автобус привлича от далече вниманието на етрополци с надпис над предното стъкло: Подвижно читалище „Бащино огнище”. Малко необичайно за едно читалище насред площада в премръзналата сутрин; без маси и столове за четене, но пък с богата и разнообразна по стил и тематика изложба, която проследява хилядолетната ни история. 
Шепаата ентусиасти прегънали в началото на тази година „нестандартната идея на Ивайло Шопски да сеят просвета, култура и най вече родолюбие в страната. Етрополе е 60-ят посетен град, което е един своеобразен юбилей. От тук и приповдигнато, с нескрита доза гордост са изявленията на двама от тримата организатори: Ивайло Шопски, Маргарита Спасова и Анастас Величков.
Маргарита Спасова: „Началото на нашата идея да създадем подвижно читалище е на Ивайло Шопски. На 3 март, тази година, поставихме началото във Видин и до сега сме били на 59 места места, като в Етрополе днес имаме своеобразен юбилей - 60-ят град, който посещаваме.
Изложбата която сме подредили в автобуса, сме нарекли „Моята България”. За обяд сме организирали състезание между ученици от Общината на тема „Познавам ли моята България?”.
Групата, от която в момента са трима човека, привлича при отделни посещения и други специалисти-доброволци. Напълно самостоятелни са, никой не ги поддържа. Крепи ги голямата идея да разпалват любовта към Отечеството у хората.
Ивайло Шопски: „Идията, която осъществяваме от 3 март т.г., с първо представяне във Видин, търпи постоянно развитие, като постоянно надгражсаме направеното. Във всеки следваш град показваме нещо ново. Може да е малко, но е по-различно от дотогавашното. Отначало беше само изложбата, след това включихме и играта „Познавам ли моята България”, при подходящо време прожектираме и научно-популярен филм, като проследяваме историята ни чрез стихове на наши поети. Тази вечер, малко преди да си тръгнем в 17:00 часа, ще можем да покажем филма и тук в Етрополе.” За целта, навесът на изложбата с книги до автобуса, може да се спуска като екран.
Гостуването на Подвижно читалище „Бащино огнище” е по идея на местния исторически музей, подкрепена от Етрополска община. Директорката на мудея Наталия Цветкова откри мероприятието. Заместник-кметът подари на гостуващия екип комплект печатни материали със забележитеностите на Етрополе.
Инициаторът на това родолюбиво начинание Ивайло Шопски връчи на Общината Благодарствена грамота, за поканата да гостуват на Етрополе, за предоставените условия и възможност за пълноценна изява.
Освен ученици и граждани, на импровизираното тържество присъстваха, както вече казахме Росица Христова, Росица Иванова – главен инспектор ПКВ, Йоана Матеева от Общинска администрация и директорката на музея наталия Цветкова.
Събитието започна с кратка музикална програма от Детската вокална група „Звездица”, с ръководител Диляна Гоцева.