На официална церемония в Министерството на регионалното развитие и благоустройството бяха връчени първите договори за изпълнение на проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП  България – Сърбия 2014-2020 г. Общо 37 договора за над 17 млн. евро получиха бенефициентите от двете страни. Сред тях е и община Ботевград, чийто проект е на стойност 1  200 000 лева.


"Надявам се, че „сагата“ с одобряването и подписването на договора да е свършила днес. Казвам "сагата" около този проект, защото той беше обект на едно безпрецедентно обжалване от страна на няколко общински съветници, които не бяха съгласни Община Ботевград да кандидатства по тази програма за трансгранично сътрудничество. Те първо пуснаха сигнал до областния управител, който беше отхвърлен. Това не ги спря. Подадоха жалба до Административен съд София област, която жалба също беше отхвърлена. Продължиха да жалят и пред Върховен административен съд, който също се произнесе в полза на законосъобразно взетото решение от страна на ОбС Ботевград за участие в този проект. За щастие ние сме една от тези 37 общини, една от малкото от София област, която изготви и внесе едно добро проектно предложение. От над 400 такива предложения, само 37 ще бъдат финансирани, едно от което е на Община Ботевград" - коментиа днес кметът Иван Гавалюгов


Проектът  ще се реализира на територията на две общини – Ботевград и Лесковац (Сърбия). По-голямата част от средствата по програмата ще са за инвестиции в Ботевград. Ще бъде направен ремонт на спортна зала „Георги Христов“, ще бъде дооборудвана и зала Арена Ботевград. Предвижда се в новата зала да бъдат закупени фитнес уреди, както и оборудван съвременен медицински кабинет. На старата зала ще бъдат ремонтирани съблекалните, ще се подмени изцяло подът на игрището, както и самите кошове. Ремонтите в зала „Георги Христов“ ще бъдат направени през лятото, когато в нея не се провеждат тренировки.


Като част от проекта над 200 деца от Ботевград и Лесковац ще бъдат обучени по специална спортна програма в продължение на 18 месеца. Те ще развиват и подобряват уменията си по баскетбол, но ще изучават и чужд език.


"Предстои обявяване на съответните процедура по доставка на оборудване и за извършване на ремонтните дейности. Ние имаме готовност това да го направим в рамките на следващия месец декември и се надявам, че след Нова година ще започнат реално дейностите, предвидени в проекта" - заяви кметът Иван Гавалюгов.