14 Ноември - Световен ден за борба с диабета.


Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.
През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на Организацията на Обединените Нации с приемането на Резолюция 61/225, която подчертава необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета.
Самият ден 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина.
Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.


Вчера, 29 ноември, Етрополското Сдружение „Вяра-диабет” събра в ресторанта на хотел „Еверест” своите членове на празничен обяд. Към дошлите 166 членове, с подобаващи подаръци бяха почетени още 26, които не можаха да дойдат поради здравословни причини.
Празникът почетоха Росица Христова – заместник-кмет на Общината и Радослав Стоянов – почетен гражданин на Етрополе.
Традиционната среща премина под надслов „Всички на борба с диабета”.
Началото постави Маргарита Стефанова – заместник-председател на Сдружението:
„За мен е удоволствие да обява началото и поздравя всички диабетици, а на гостите да кажа „добре дошли” на станалата вече традиция среща под наслов „Всички на борба с диабета”
„Д-р Фредерик Бантинг - когато чуем това име си представяме канадеца, който инжектира за пръв път инсулин на умиращ от диабет 14 годишен юноша и спасява живота му. В негова чест, рожденната му дата 14 ноември, е обявена от Международната диабетна федерация и Световната здравна организация за Световен ден за борба с диабета, от който на всеки 10 секунди се разболяват двама. В момента в света има около 360 милиона диабетици. В България са около 520 хиляди, а в Община Етрополе около 600, от които 200 са членове на сдружение „Вяра-Диабет”.” – каза в приветствието си Мартарита Стефанова.
И още: „Всеки болен трябва да знае кои са основните рискови фактори за развитие на захарния диабет. Това са: наднорменото тегло, начина на живог, хранене, спортуване, намаляване стреса в ежедневието и др. Самоконтролът намалява усложненията с 35%, а само 30 минути дневна разходка намалява риска от заболяваемост с 35-40%. На всеки 6 месеца е необходимо да се провеждат и профилактични прегледи.”
Приветствие от името на кмета и от нейно име, към присъстващите направи и Росица Христова. Тя обяви, че разходите за това тържество се поемат от кмета Димитър Димитров.
Имаше и своеобразни „приветствия”, които повдигнаха градуса на настроението на хората в ресторанта:
- красивите изпълнения на мажоретния състав на СУ „Христо Ясенов” с ръководител Емилия Моновска.
- харизматичната Виолета Цовола – Вили Рай, наша съгражданка и безспорен певчески талант.
- хумуристичите скечове на „Вечната Амбър” Иванка Лакова.
После веселието продължи с изпълнението на състава към ресторант.
И завърши със своеобразна томбула, с която бяха зарадвани с малки, но необходими за дома и за семейството предмети.
А навън зимата продължаваше да „пее своята зла песен” и да затрупва природата с красивата си бяла пелена.