Вижте мобилна версия на Botevgrad.COM

Една от най-малките държави с най-много милионери


Броят на милионерите по света се е увеличил с 12% през последните години. Най-голям е ръстът на милионерите в Сингапур - те са с 33% повече в сравнение с преди, сочат проучвания на специализирани медии. Сингапур може да се похвали и с най-голям дял на милионерски домакинства - 15.5%, следвана от Швейцария и Катар.


Какво още не знаете за тази малка островна град-държава в Югоизточна Азия? Със сигурност следващите 10 невероятни факта за едно от най-чистите места на нашата планета, ще ви озадачат.


1. На санскрит "Сингапур" означава "Лъвов град". Според легендата през 14-ти век суматрански принц видял лъв, докато ловувал на острова, където днес е Сингапур. Приел го за добра поличба и решил на това място да построи град.


2. В тази страна има четири официални езика - английски, китайски, малайски и тамилски. Разновидностите на малайски и китайски диалекти повлияват английския, на който се говори в Сингапур. Това е особено доловимо в разговорната реч, която е своеобразен отличителен белег на много сингапурци.


3. Често за Сингапур казват, че е "град на глобите", тъй като съществуват повече от 40 хиляди забрани. Стриктни закони забраняват плюенето по тротоарите и замърсяването. Могат да ви глобят, ако не пускате водата след като сте използвали обществена тоалетна, както и ако дъвчете дъвка. Понякога нарушителите се изобличават във вестниците за порицание. Писането със спрей по колите се наказва с биене с пръчка, а трафика на наркотици се наказва със смърт.


4. Сингапур се състои от един основен остров и 63 малки острова около него, повечето от които не са заселени. Едно от островчетата е предназначено за сметище и на него има само пепел и изгорени боклуци. Друг остров пък е запълнен изцяло с увеселителни паркове и музеи.


5. Сингапур е сред 20-те най-малки държави в света. За сравнение САЩ е около 15 хиляди пъти по-голяма от Сингапур.


6. Въпреки малката си територия, Сингапур е втората най-гъсто населена страна в света след Монако.


7. В Сингапур съществува ограничение за височината на сградите - те не могат да са по-високи от 280 метра.


8. Правителството на Сингапур полага особени грижи да подпомага любовта сред населението. То си има собствен отдел за сватосване в Министерството за социално и семейно развитие. Влюбените двойки се събират на спонсорираното от правителството събитие "Филми на плажа", което е създадено да насърчава любовта.


9. Първият нощен зоопарк се намира в Сингапур. На един от по-малките острови пък може да се види най-големият прилеп в света - летящата лисица.


10. Най-високият изкуствено създаден от човека водопад е с височина 30 метра и се намира в Сингапур.



Етикети към тази новина:
Сингапур милионери



Източник: lifestyle.bg
Посещения: 2099
Дата: 30.11.2016, 15:20

Коментари от регистрирани и анонимни потребители. Скрий анонимните коментари

Guest, преди 8 години
(+2) 2 0
Avatar
Сингапур одавна не е остров,а полуостров Още от 80-те години го свързва изкуствена суша с Тайланд.
Пак още по това време/тогава започна и краха на световната финансова система/.Сингапур започна да продава жителство с/у 1 000 000 $.За няколко години се превърна в един от 5-те световни банкови центрове.
Guest, преди 8 години
(+4) 4 0
Avatar
Двама Българи/и двамата от Трудовец/,са носители на най-високия орден на Сингапур,даван на чужденци.
Във времето,от което глупаците се срамуват,в Сингапур бе разположен "Българския Тихо-океански флот"!!!!Да имаше такъв,състоящ се от два кораба майки и от около 30 риболовни траулера.
"Булсинг",ръководен от единя Трудовчанин,разшири пристанището на Сингапур и изгради най-големия завод за патрони??? в света.Другият се появи 90-те ,като Директор на Американската "А.I.Co" и беше най-големия търговец на компютри.Там се роди и дъщеря му.ДА. ИМАШЕ ТАКИВА ХОРА!!!
Guest, преди 8 години
Avatar
По ирония на съдбата,племенникът на третия високопоставен Българин в Сингапур- Полендаков,си е купил вила в "Лозята" и живее със семейството си в Трудовец.
Guest, преди 8 години
Avatar
#1 Сингапур има връзка с Малайзия, не с Тайланд. Какво ли щеше да прави Сингапур без трудовчани?
Guest, преди 8 години
(+1) 1 0
Avatar
№4.Хубаво е,че пишеш,но още по-добре да знаеш.Малайзия е целия Архипелаг.А скоростната магистрала и влакова връзка е с Тайланд.Поне си погледнал картата.
Guest, преди 8 години
(+3) 3 0
Avatar
№4.Извинявайте,че така високомерно Ви го обясних.Всъщност сте прав.Сега магистралата минава покрай Куала Лампур и Пукет.Само там има излази.На времето бе построена,изключително от Сингапур за свързване с Тайланд и се охраняваше достъпа до нея.Целта беше борбата с нелегалните имигранти.Нещо повече.На граничния пункт се мереше бензина в резервуара и се изчисляваше точното количество,до Тайланд.Знам,че звучи странно,но беше така.
Guest, преди 8 години
(+1) 1 0
Avatar
#6 Няма проблеми. Не ползвам картата, защото съм бил в Сингапур и то не веднъж и знам това онова за този край на света. Сингапур дължи просперитета си на Harry Lee Kuan Yew - "Бащата на Сингапур", който бе министерство председател 30 години.
Guest, преди 8 години
Avatar
Изключително вярно №6.Тоова се дължи и на избирателната им система.Победителят взема всичко.Такаче там на практика се е утвърдила еднолична власт и то за добро.Те не проведоха последните избори,защото имаше само един кандидат.
Това е най-богатия/за хората/град в света.С най-доброто образование,най-доброто здравеопазване,най-чистия,с най-добрите комуникации и авиолинии...и още и още.
И това защото на другите официални езици,освен английски,като китайски/сингапурски/ и мали,няма думата демокрация.И БОЖЕ КАК СЕ РАБОТИ!!!
Guest, преди 8 години
Avatar
Извинете пак.Да се чете №7.
Guest, преди 8 години
Avatar
Впрочем,защо не пишете №7.
В Региона има хора с постижения в своите области,адекватни на Нешка Робева.Тук обаче се чете за Тулъовчета,Гавалюговчета,Данчо ментата,Цеки,Семковица,Шопа,Космоса,Пелов...това ли е градът?
Guest, преди 8 години
(+3) 3 0
Avatar
#10 Вие сте го написали в #8 много точно. Особено в последното изречение. На Сингапур могат да завиждат много западни страни. Много може да говори за Сингапур.Ще да бавя само едно, хората там са много любезни и учтиви.
Guest, преди 8 години
(+1) 1 0
Guest, преди 8 години
(+3) 3 0
Guest, преди 7 години
(+1) 1 0
Avatar
И двамата са готини.Нека им спестя разкостването.
гого19, преди 7 години
(+1) 1 0
Avatar
Удивителна ДОБРЕ Е ДА ПРОЧЕТЕМ И НАУЧИМ НЕЩО ГОТИНО ..... Идея
Изразете вашето мнение:
Моля, спазвайте добрия тон и не използвайте нецензурни и обидни изрази!
* Съгласно българското законодателство, botevgrad.com е длъжен да съхранява, и да предоставя на компетентните органи, при поискване, данни за публикации и коментари, поместени на страниците на сайта!
Персонализирайте профила си
Много щастлив Усмивка Тъжен Изненадан Шокиран Объркан Кул Смее се Бесен Плези се Отегчен Реве или много тъжен Лош или много луд Палав Чуди се Намига Удивителна Въпрос Идея Стрелка Botevgrad.com videos.botevgrad.com