Към незастроен общински имот, отреден за производствена и складова дейност, има проявен инвеститорски интерес. Това стана ясно на редовното заседание на ОбС миналия четвъртък. Преди около три години имотът е включен в общинската програма за управление и разпореждане с общинска собственост. Намира се на бул. „Цар Освободител” и е с площ от 3884 кв.м.


На заседанието на местния парламент общинското ръководство предложи пазарната цена на имота да бъде актуализирана, за да бъде адекватна на променените пазарни условия. Предложението бе теренът да бъде продаден чрез публичен търг с тайно наддаване при начална тръжна цена от 155 360 лв. /40 лв. на квадратен метър/. Оценката е изготвена от лицензиран оценител.


По време на разискването постъпиха няколко предложения. Георги Георгиев коментира, че цената на имота е много ниска и предложи тя да бъде завишена на 60 лв./кв.м. 


Кметът Иван Гавалюгов отговори, че общината не се натиска да продава. „Справяме се и без продажби на общински имоти. Върнахме един милион лева и сме реализирали сделки за около 15 000 лв. Има още няколко сделки, които ще се реализират до края на годината – апартаменти, които ОбС е гласувал да бъдат продадени, и имоти за около 50 000 лева. В бюджета сме заложили 800 000 лева приходи от продажби на имоти – общинска собственост. Явно няма интерес, макар че сме обявили всички имоти, които се продават. Ако се реализира тази сделка , ползата за  общината, освен тези 155 000 лева, ще бъде развиване на стопанска дейност в този имот”, обясни кметът. 


Георгиев репликира, че знае кой ще купи този имот, както и че всички ще разберат кое е лицето, тъй като то няма да участва в гласуването. 


По отношение на цената на имота, съветникът Иван Начев изрази коренно различно мнение от това на Георги Георгиев. „Считам, че цена от 40 лв./кв.м  е нормална, защото в съседство бяха продадени два имота – по четири-пет декара, на цена 25 лв./кв.м. Освен  това този имот стои непродаден поне от три години”, каза той. 


Тихомир Найденов предложи на ОбС съвет да подкрепи предложението на Комисията по бюджет и финанси за първоначална тръжна цена 45 лв./кв.м., като се аргументира, че имотът има добро местоположение. 


Предложението на Георги Георгиев беше подложено на гласуване, но не събра достатъчен брой гласове. Общинският съвет прие предложението на Комисията по бюджет и финанси. „За” гласуваха 17 съветници, 7 се въздържаха и 4-ма не участваха в гласуването – Георги Георгиев, Йорданка Лалчева, Любомир Лилов и Николай Велков.