Водещ принцип, въведен в организацията на работа в ОДМВР- София и районните управления в състава й, е ротацията на ръководни служители. Този подход е приложен вече спрямо началниците на РУ- Годеч, РУ- Сливница, РУ- Костенец, РУ- Елин Пелин и РУ- Ботевград. Поводът за извършените промени са констатираните пропуски и незадоволителни резултати от дейността на съответните районни управления. Това става ясно от отговор на ОДМВР – София  на официално запитване, отправено от botevgrad.com, по повод смяната на началника на полицейското управление в Ботевград Васил Гергов и неговия заместник Илко Филипов. Двамата продължават работа в системата на МВР, съобщават от Областната дирекция на полицията, но не конкретизират структурата и съответната длъжност, която всеки от тях ще заеме в нея. 


На въпроси, свързани с декларацията на ОбС , подкрепена от няколко стотин граждани, срещу освобождаването на настоящото ръководство на РУ Ботевград и срещу честата смяна на ръководния състав на местното полицейско управление, ръководството на ОДМВР – София даде следния отговор: „Визираната от Вас декларация на ОбС- Ботевград не е депозирана официално в ОДМВР- София. Взетото кадрово решение е съобразено именно с обществения интерес и е продиктувано от стремежа на ръководството на ОДМВР- София за създаване на оптимални предпоставки за повишаване ефективността в ежедневната дейност на РУ- Ботевград, което от своя страна да бъде от полза за всички жители на община Ботевград. Професионалното взаимодействие и добрата комуникация  с органите на местно самоуправление са сред приоритетите на ОДМВР- София и основен фактор за обезпечаване сигурността на гражданите.”. 


Въпроси за кадровите промени в местното полицейско управление бяха отправени днес и към кмета на Община Ботевград – Иван Гавалюгов. Това стана по време на редовния брифинг с местните медии.


На въпроса дали вече са му известни мотивите за освобождаване на Васил Гергов от длъжността „началник” на РУ Ботевград и на неговия заместник Илко Филипов, кметът отговори: „По време на срещата ми с новия началник на местното полицейско управление и с директора на ОДМВР – София се изтъкна един единствен мотив – принцип в работата на ОДМВР да сменя началниците на районните полицейски управления на шест месеца. Това дали звучи сериозно, дали е реален мотив – сигурно една проверка, която не съм си направил труда да извърша – дали останалите началници на полицейски управления се сменят на ротационен принцип през шест месеца, ще покаже дали това действително е някаква политика на Областната дирекция на полицията, или пък е някаква политика, която се предприема от този момент нататък.”.


Кметът съобщи, че се е поинтересувал дали има някакви други причини за освобождаването на ръководството на РУ Ботевград, като например недоволство от работата, неизпълнени задачи и т.н. Директорът на ОДМВР – София старши комисар Георги Григоров е заявил, че е доволен от работата на предишното ръководство на полицията в Ботевград, което пък се разминава с посоченото в официалната позиция на Областната дирекция на полицията в отговор на въпросите, поставени от botevgrad.com.  


Кметът Иван Гавалюгов обясни още, че на срещата е отделено внимание на възможностите за сътрудничество между общинската администрация и полицейското управление по отношение контрола по спазване на Наредба 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Ботевград.  


„Коментирахме вече установени практики на взаимодействие между РУ – Ботевград и общинската администрация, позитиви и негативи при съвместната ни работа. Надявам се, че ще продължим по поетия път на сътрудничеството в усилията ни за осигуряване и за подобряване на обществения ред и сигурността на гражданите на Община Ботевград. Още от следващата седмица ще има съвместни мероприятия. Надявам се, че сътрудничеството ще продължи в градивна посока. Разбира се, има още какво да се иска и от двете институции по отношение осигуряването на обществения ред и сигурността, коментира кметът Гавалюгов. –Новият началник на полицията пое конкретни ангажименти. Той е млад човек, има желание да се докаже на новото си поприще. Надявам се, че това му желание ще доведе до положителни резултати”, допълни той.