На вчерашната извънредна сесия Общинският съвет прие Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги на територията на община Ботевград. 


Такси за битови отпадъци на нежилищни имоти на юридически лица се определя: според количеството на битовите отпадъци съобразно вида и броя на съдовете за съхраняването им и честотата на сметоизвозване; чрез пряко договаряне; пропорционално в промили. 


За определяне на такса за битови отпадъци на нежилищни имоти на юридически лица, попадащи в границите на организираното сметосъбиране и сметоизвозване, юридическите лица подават в срок до 1 октомври до 30 ноември на предходната година декларация, чрез ОП БКС, до кмета на общината за вида и броя на съдовете за съхраняване на битовите отпадъци. Декларацията е по образец и се внася в два екземпляра.  


Във връзка с това съветникът Тихомир Найденов направи следните допълнения: данъчно задължените лица, подали декларация, са длъжни да осигурят място за разполагане на декларираните съдове в границите на имота си и да са отговорни за опазването им; в случаите, когато при проверка на органите на общинската администрация, се констатира ползване на повече от заявените съдове, посочени в декларацията, нарушителят дължи годишна такса по общия ред и в частите за сметосъбиране и сметоизвозване и обезвреждане на битови отпадъци в депа и други съоръжения за имота, глоба и имуществена санкция по чл. 123, ал.3 от ЗМДТ; задължените лица дават изричното си съгласие за извършване на проверки, относно декларираните от тях факти и обстоятелства, от общинска администрация и декларират, че за вписани неверни данни носят наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс; при промяна на някои от обстоятелствата, което има значение при определяне на размера на такса битови отпадъци, уведомяват писмено органите по приходите в общината в 7-дневен срок.  


В разпоредбите на Глава втора „Местни данъци и такси”, Раздел I “Данък върху недвижимите имоти”, се правят следните изменения и допълнения: в чл.15 думите „1.5 на хиляда” се заменят с думите „2,00 на хиляда”. Кметът Иван Гавалюгов защити предложението със следните мотиви: нерационално разпределение между данъците и таксите  - в годините назад част от средствата, събрани от такса битови отпадъци, са отивали за други дейности, които не са описани в Закона за местни данъци и такси; задължения в рамер на около 600 000 лева към Министерството на околната среда и водите, натрупани от 2012 год. насам, които трябва да се отчисляват от такса битови отпадъци, като за целта е изготвен погасителен план, по който общината трябва да започне да внася дължимите суми; за 2017 година Община Ботевград има намерение да реализира сериозна инвестиционна програма, в която се предвижда и обновяването на градския парк, а то ще започне със собствени средства на общината; по-активна политика на общината в социалната сфера – осигуряване на по-добри условия за обучение на децата и облекчаване на родителите при заплащане на таксата за детски ясли и градини, облекчения за сираци и полусираци, деца с увреждания, близнаци.  


Според справка, представена от кмета Гавалюгов пред местния парламент, Община Ботевград, по отношение на данък върху недвижимите имоти, се намира между ниска и средна ставка  - 0.1 и 4.5 промила. Така например в Община Елин Пелин данъкът върху недвижимите имоти е 4 промила, Троян – 2 промила, Мездра – 2.5 промила, Правец – 2 промила и т.н.


В същото време общината предлага висока отстъпка – от 30 на сто, на данъчно задължените физически лица, които си предплатят пълния размер на дължимите налози до 30 април на годината. Сумата, която ще трябва да платят гражданите при увеличение на данъка върху недвижимите имоти, ползвайки тази отстъпка, ще е същата, която са плащали при досегашните 1.5 промила, изясни Иван Гавалюгов.


За юридически лица също ще има отстъпки за предплащане на данъците. Те ще бъдат:  


-в размер на 30 на сто за юридически лица, попадащи в категория микро, малки и средни предприятия, съгласно чл. 3 от Закона за малките и средни предприятия, ако подадат декларация за това обстоятелство с приложено удостоверение за наети лица от НАП, издадено към момента на подаване на декларацията. Срокът за подаване на декларацията е преди предплащане на таксата – 30 април 2017 год. 


-в размер на 10 на сто за юридически лица, попадащи в категорията големи предприятия и микро, малки и средни предприятия, неподали декларация и удостоверение от НАП;


-в размер на 10 на сто за юридически и физически лица, подали декларация по чл. 71, ал.1 от ЗМДТ; 


-в размер на 10 на сто за юридически лица, допуснати до свободно договаряне на услугата по сметосъбиране и сметоизвозване.


За заплатените просрочени задължения за данък недвижими имоти, такса битови отпадъци, данък върху моторните превозни средства и патентен данък в срок до 31 март 2017 год., неустановени с акт, с непредприети предварителни обезпечителни мерки, както и незапочнали действия по предварително изпълнение, не се дължи лихва за просрочване. След тази дата просрочените задължения се събират по общия ред. 


Общинският съвет прие и план-сметка за необходимите средства за финансиране на дейностите за всички населени места в общината за 2017 година. Общият размер на очакваните приходи от такса битови отпадъци е 2 047 000 лева. От тях: 562 925 лева за услугата „по събиране на битови отпадъци и транспортирането им до регионалното депо; 614 100 лева – за услугата обработка и обезвреждане на битови отпадъци в депото, включително и съответния размер за отчисления по чл.60 и чл. 64 от Закона за управление на отпадъците; 869 975 лева за услугата „поддържане чистота на териториите за обществено ползване”. 


Въз основа на план-сметката бе определен годишният размер на таксата за битови отпадъци за всяка услуга поотделно: 


За нежилищни имоти на юридически лица, според количеството битови отпадъци, съобразно вида и броя на съдовете за съхраняването им; 


- за един съд от 1100 литра за една година, при честота на сметоизвозването два пъти седмично – 3 572 лева


- 3,7 на хиляда върху облагаемата основа на имотите за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване 


За нежилищни имоти на юридически лица чрез пряко договаряне с фирми, извършващи услугата по сметосъбиране и сметоизвозване;


-2,1 на хиляда върху облагаемата основа на имотите за обезвреждане в депа или други съоръжения 


-3.7 на хиляда върху облагаемата основа на имотите за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване 


За нежилищни имоти на юридически лица по реда на ЧЛ.18-Г от проекта на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Ботевград / - 8 на хиляда върху облагаемата основа /досега бе 8.5 на хиляда/, както следва: 


-за сметосъбиране и сметоизвозване - 2,2 на хиляда;


-за поддържане и експлоатация на депо за отпадъци -2,1 на хиляда; 


-за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване - 3,7 на хиляда;


За имоти на граждани и жилищни имоти на юридически лица – 2 на хиляда върху данъчната оценка на имотите, като разпределението е както следва:


-за сметосъбиране и сметоизвозване - 0,7 на хиляда; 


-за поддържане и експлоатация на депо за отпадъци -0,З на хиляда; 


за поддържане чистотата па териториите за обществено ползване - 1,0 на хиляда;


За училищата - държавна и/или общинска собственост размерът на таксата е 12,24 лв. на един ползвател-ученик.


Такса битови отпадъци се заплаща на две равни вноски в следните срокове – до 30 юни и до 31 октомври на годината, за която се дължи. На предплатилите физически и юридически лица, се прави отстъпка, опрделена от ОбС.  


Таксата се заплаща от собственика на имота, а при учредено вещно право на ползване – от ползвателя. При концесия таксата се заплаща от концесионера. 


Не се събира такса за имоти, които са публична общинска собственост. Собственик на сграда, построена върху държавен или общински поземлен имот, заплаща такса битови отпадъци или съответната част от него. За имот държавна или общинска собственост, таксата за битови отпадъци се заплаща от лицето, на което имотът е предоставен за управление. 


За имоти на физически и юридически лица, попадащи извън границите на организирането сметосъбиране и сметоизвозване, се събира такса за обезвреждане на битовите отпадъци в депа или други съображения и за поддържане чистотата на територията за обществено ползване в размер пропорционален в промили на отчетната стойност на имотите на предприятията, респективно на данъчната оценка на имотите на гражданите. 


За самотни граждани, които нямат преки наследници и не са предоставили имота си под наем за ползване от други лица, дължимата такса се събира с 50 на сто отстъпка. Горното се доказва с удостоверение за родствени връзки и декларация за липса на наематели. 


Многопрофилна болница за активно лечение се освобождава от заплащане на такси за услугите ползване на депо за битови отпадъци и поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване. От такса битови отпадъци се освобождават и молитвените домове, храмове и манастири., в които се извършва богослужебна дейност, и читалищата. 


За новопридобитите имоти такса за битови отпадъци се събира от началото на месеца, следващ месец на придобиване. За новопостроени сгради или части от тях се дължи такса от началото на месеца, следващ месеца, през който са завършени или е започнало ползването им. За сгради, подлежащи на събаряне, такса се събира включително за месеца, през който е преустановено ползването им. Такса не се събира, когато общината не предоставя услуга и не извърши разходи. 


Това са по-съществените промени в Наредбата за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги на територията на община Ботевград, които бяха приети на извънредното заседание на ОбС вчера. Те влизат в сила от 1 януари 2017 год.