ТПГ „Стамен Панчев” отбеляза с тържествена програма 137 години от рождението на своя патрон днес. По този повод директорът на училището инж. Соня Малинчева поздрави учениците и своите колеги. Тя подчерта, че празникът на училището винаги е бил повод за равносметка на успехите, завоювани от възпитаниците на учебното заведение през отиващата си година. 


„Има с какво да се похвалим, 2016-та бе изпълнена с много успехи и събития”,  каза инж. Малинчева и изброи по-съществените от тях: успешно представяне на ученици, изучаващи специалността „Телекомуникации”, в националния кръг на състезанието „Мога и зная как” – от 16 представители на професионални гимназии те са заели призово място; първо място на отбора на училището в регионалния кръг на състезанието „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС”,  първо място в индивидуалното класиране за най-добър млад водач на МПС и трето в комплексното класиране на националния кръг на състезанието; четирима ученици спечелиха стипендии  в проекта „1000 стипендии”.  


Соня Малинчева не пропусна да благодари на учителите за това, че са подготвили учениците за отличното им представяне в изброените прояви. 


„Едни от най-вълнуващите моменти за училището бе спечеленият проект  за мобилност на ученици и учители по Програма „Еразъм +” . По този проект им бе предоставена възможност да се обучават в Букурещ и Братислава. Първата група от 20 ученици и двама ръководители замина през месец юни в румънската столица. Обучението се проведе в Техническия колеж   „Едмонд Николау”. Едновременно с това те имаха възможност да разгледат забележителностите на Букурещ и други градове в Румъния. Обучението завърши в курортния град Мамая с връчване на сертификати за мобилност в Европейския съюз на възпитаниците на ТПГ „Стамен Панчев”. 


Двадесет ученици в продължение на двадесет дни  бяха на обучение в Братислава, където имаха възможност да посетят и завода на „Фолксваген”, припомни директорът на професионалната гимназия. Г-жа Малинчева благодари на Богомил, завоювал първо място в провелото се в края на обучението състезание между учениците от ТПГ и техните връстници от професионалната гимназия в Братислава. Момчето е получило предложение за работа, след като завърши училище, в един от големите автосервизи в столицата на Словакия. Това съобщи още тя.    


Както всяка година, така и тази празникът на ТПГ „Стамен Панчев” не премина без подарък за училището. През 2015 г. директорът на професионалната гимназия инж. Соня Малинчева и зам.-директорът инж. Катя Ценева прерязаха лентата на многофункционална спортна площадка, изградена по Европейски стандарт в двора на учебното заведение. А днес те прерязаха лентата на последната работилница, оборудвана със  съвременен компютърен стенд за реглаж на преден и заден мост, с 3D  технология, газ анализатор, уред за измерване на фаровете. В нея ще се провеждат практическите занятия на учениците, изучаващи специалността „Автотранспортна техника”.


„С г-жа Малинчева имахме щастието след десет година съвместна работа да отворим вратите на всички работилници в училището. Няма как учениците да не постигат успехи, след като се обучават при такива условия”, подчерта Катя Ценева. 


Средствата за оборудване на работилницата са в размер на 80 000 лева. От тях 70 000 са осигурени от Националната програма „Модернизиране на системата на професионалното образование” и 10 000 от организации, които са партньори на училището. 


Вторият  подарък за днешния празник на ТПГ „Стамен Панчев” бе чисто нов пътнически микробус – „Форд” 8+1. Превозното средство е закупено със средства от бюджета на училището. Бусът ще се използва за превоз на ученици и учители.