Базарът бе открит днес.Той предлага разнообразни коледни картички, украса, красиви сувенири, кулинарни изделия, сътворени от деца, родители и педагози. Още преди обявения час на откриването, фоайето на читалище „Христо Ботев” се изпълни с граждани, дошли да закупят коледен подарък и по този начин да допринесат за осъществяване на благотворителната инициатива, чрез която се набират средства за обзавеждане и оборудване на мултисензорна стая за деца със специални образователни потребности. 


„От мултисензорната стая ще могат да се възползват деца с различни видове заболявания – аутизъм, детска церебрална парализа и други, както и напълно здрави деца. Такава стая всъщност е имало , тя е била обзаведена от фондация „Социални норми”, която е реализира предходния проект за деца с увреждания. Впоследствие са останали много малко неща от нея. Сега има много модерни мултисензорни стаи. Обзавеждането и оборудването на една такава стая струва между 10 и 15 000 лева. В стаята ще се провежда терапия, която ще развива сетивността и възприятията на деца със специални образователни потребности. С тях ще работи специалист, преминал съответния курс на обучение.  


Има подходящо помещение, което ще бъде превърнато в мултисензорна стая. То се намира в Центърът за социална интеграция и рехабилитация на деца и младежи с увреждания, който се помещава във високия корпус на ОУ „Васил Левски” – Ботевград”, сподели Николета Иванова – началник отдел „ Хуманитарни и социални дейности”  -Идеята на общината е там да бъде създаден един затворен комплекс за социални услуги. През следващата година, също в ОУ „Васил Левски”, ще бъде открит Център за личностно развитие към Министерството на образованието, като ще заложим всички дейности, които могат да се осъществяват в този център, те са около 6 или 7. В началото ще започнем с ресурсното подпомагане, тъй като искаме да си върнем специалистите от ресурсния център в Ботевград, защото на територията на общината има 70 деца на ресурсно подпомагане в училища и детски градини, отделно 30 деца, посещаващи Центъра за социална рехабилитация и интеграция, които са с по-тежки увреждания”, допълни тя.   


Припомняме, че инициативата за провеждане на благотворителния коледен базар е на общинска администрация Ботевград, седемте детски градини в града и Младежки общински съвет. Осъществява се с активната подкрепа на Училища "Европа" Ботевград.