Общинският съвет даде съгласие община Ботевград да разсрочи поетия краткосрочен дълг от 3 650 992 лева за финансиране разходите за довършване на пречиствателната станция за отпадни води.  


В хода на обсъждането на докладната Йорданка Лалчева попита защо общината не погасява дълга и дали общинското ръководство е направило достатъчно да защити интереса на общината.


По думи на кмета Иван Гавалюгов има заведено дело от страна на общината. “През миналата година бе сменена подсъдността – от Софийски градски съд в Административен, на основание влязъл в сила нов закон. Има оспорване и от Министерството на околната среда и водите и от адвоката, ангажиран по делото от предходното управление на общината, делото да се върне в Софийски градски съд“, обясни той. Адв. Христо Якимов допълни, че в момента казуса е в Върховния касационен съд за решаване на спора за подсъдност. 


“За всяка една финансова корекция общината е завела дело. За добро или лошо – процедурите са изключително бавни, отбеляза Иван Гавалюгов. -Надяваме се на положителен изход. През октомври месец имаше извадка от заседание на Министерски съвет, че се предвижда да бъдат опростени част от дълговете на общините – 80 на сто, а 20 да останат за общините. Но не това бе причина да изчакаме с връщането на заема. През юли месец проведохме среща в Министерството на финансите със зам.-министъра. Коментирахме възможността да внасяме на вноски, каквито Общинския съвет е определил, а те са такива, защото дългът е краткосрочен и трябва да се върне в рамките на бюджетната година, но сами разбирате, че сумата от 3 650 000 лева представлява 60 на сто от собствените приходи на общината и няма как да се върне. Тогава ни обясниха, че много общини са в това положение и има възможност за трансформиране на краткосрочния дълг в дългосрочен – между 24 – 36 месеца са реалните срокове, в които могат да се погасят тези дългове. Ако тръгнем да превеждаме тези пари, общината ще поиска съгласието на Общинския съвет за поемане на дългосрочен дълг“, разясни кметът. 


Сумата от 3 650 992 лв. представлява безлихвен заем, отпуснат от Министерството на финансите на Община Ботевград за довършване на пречиствателната станция за отпадни води. Причината общината да прибегне до този заем бе наложената финансова корекция от 25% върху стойността на проекта за изграждане на съоръжението.  


Този заем трябваше да бъде върнат до края на 2015 год., но поради липса на финансова възможност, общината не можа да се издължи в срок. Изготвен е погасителен план, по който Община Ботевград трябва да внася по 410 000 лв. на месец.