Днес отбелязваме един от най-светлите и хубави празници в годината - Рождество Христово или наричан още Коледа


На празника цялото семейството се събира на трапезата, а децата очакват Дядо Коледа да им остави подаръци подаръци


Празникът започва в първите часове на 25 декември. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер. На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос.
Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят.
На празника цялото семейството се събира на трапезата, а децата очакват Дядо Коледа да им остави подаръци под елхата.
Приготвят се обредна прясна пита, баница с месо или сирене, печен черен дроб, пастърма, зеле с кървавица, свинско с праз, печена кокошка, свинско изпържено на хапки.
Коледа се празнува три дни. На първия всички Христовци и Христини честват именния си ден, а на третия, който е в чест на свети първомъченик архидякон Стефан, празнуват и тези, които носят неговото име.
обичая коледуване
Народната традиция е свързана с обичая коледуване
Основни участници са момци в предженитбена възраст. Подготовката им започва от Игнажден. Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя се водачът на групата, който е по-възрастен и женен.
Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят "шарени тояги".
Времето за коледуване е строго определено от традицията – от полунощ до изгрев-слънце на Коледа.
В народните представи тогава се появяват караконджоли, вампири, таласъми и др. свръхестествени същества. Коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.


Днес имен ден празнуват всички с имената Емил, Ицо, Ичо, Младен, Радомир, Радомира, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Христалина, Христо, Христи, Христин, Христина, Христофор, Кристин, Кристина, Кристиян, Кристияна.