От днес Агенцията за метрологичен и технически надзор ще спира всички асансьори, които нямат вградени устройства за връзка при авария.

Изискването е на наредба за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори, в която е записан срок за това - 1 януари 2017 г.

"Започват проверките по изпълнението на тези изисквания. Няма да има повече гратисен период, тъй като той беше достатъчен – 2 години и 3 месеца, за да може да се сложат тези разговорни устройства", коментира  главният директор на Инспекцията за държавен технически надзор Нели Карипова.

Според изискванията на нормативната уредба разговорните устройства трябва да гарантират повиквания към 3 предварително зададени номера на поддържащата фирма. Устройствата трябва да бъдат монтирани така, че да гарантират постоянна двустранна връзка.

В почти всички административни сгради вече са монтирани разговорни устройства, но са малко сградите в режим на етажна собственост, които са предприели мерки за изпълнение на това изискване, сочат междинните данни на агенцията.

При годишните технически прегледи ДАМТН ще следи за изпълнението на всички изисквания по наредбата. Ако по време на прегледите на съоръжението, които се извършват от надзорните фирми, бъде установено, че няма монтирани разговорни устройства, би следвало асансьорът да бъде спрян от експлоатация.

По данни на Българската асансьорна асоциация, 90% от асансьорите не разполагат със задължителните устройства за връзка с поддържащите фирми.