Новата година започва с откриването на дългоочакваната и амбициозна (€ 798 милиона) Elbphilharmonie в Хамбург - комплекс оперна концертна зала, проектиран от швейцарското студио Herzog & де Meuron.


Старите докове на града, сега са трансформирани в нов квартал на Хамбург - където са всички скъпи ресторанти, хотели и жилищни блокове и където Elbphilharmonie изглежда сякаш е на гребена на масивен тухлен бункер, като огромна и прозрачна стъклена вълна разбиваща се над скала.


Бункерът е всъщност склад от 1960-те, проектиран от следвоенния архитект Вернер Калморген. Създаден за съхраняване на чай, кафе и какао, както и неговите предвоенни предшественици, датиращи от векове, сега складът служи като паркинг и спомагателни помещения за стъклената концертна зала.


В Гданск, Полша, поразителен музей, посветен на Втората световна война трябва да отвори врати през януари, но той е и предмет на горчив политически спор.


Проектиран още през 2008 г., от Studio Architektoniczne Kwadrat, музеят има за цел да разкаже историята на въздействието на войната върху обикновените хора, цивилни и войници, поляци или не.


С професор Норман Дейвис, експерт по полска история, председател на консултативния съвет, правомощията на музея са да проучва усърдно и събира колекция от цяла Европа и Съединените щати.


Сега, обаче, дясното правителството на страната казва, че програмата му е грешна. Според политиците музея трябва да се фокусира изключително върху ролята на Полша по време на войната и е необходимо към него да се присъедини второ място, нов музей, посветен на битката при Вестерплате, когато през септември 1939 г., Германия напада Полша през Гданск.


Междувременно политически спорове бушуват и в Потсдам, Германия. Тук, на пръв поглед невинен план за възстановяване на барокова кула на църквата Гарисън от 1730г. - поръчана от Фридрих Вилхелм I крал на Прусия на архитекта Филип Герлах - в чест на 500-та годишнина от рождението на протестантството през октомври 2017 г., е осъден от мнозина.


Докато голям брой исторически сгради, повредени или унищожени по време на Втората световна война са били възстановени в Германия през последните години, нито една не е била толкова противоречива като тази църква, опустошена от пожар в резултат на бомбардировка през април 1945 г.


Защото това е мястото, където Хитлер - роден католик - полага клетва като канцлер пред 85-годишния немски президент, фелдмаршал Паул фон Хинденбург, пруски аристократ облечен в същия ден в пълна военна униформа.


Антипатията към проекта за реконструкция е, може би, разбираема, въпреки че открито военните символи - издълбани каменни ножове, барабани и пистолети - са били пропуснати при реставрацията и е направено обещание, че ако наоса на църквата е възстановен резултатът ще бъде изцяло модерен дизайн.


В Сантандер, северозападна Испания, международно известният архитект Ренцо Пиано - италиански сенатор и природозащитник - е изправен пред противоречия от различен вид свързани с проектирането на центъра Ботин, културен комплекс, финансиран от фондация създадена от собствениците на Banco Santander, който трябва да отвори врати през 2017 г.


Пиано е направил почти всичко възможно, за да се запази изгледа към морето от града и да запази сградата не по-висока от дърветата на улицата.


Той използва лека конструкция и леко извити форми, които да пречупват светлината с почти 360,000 бели кръгли керамични плочки.


И, все пак, Антонио Гонзалес-Капител, професор в департамента по архитектура на Политехническия университет в Мадрид, казва пред пресата: "Не трябва да се строи на брега на Карибско море - това е било част от архитектурния здрав разум през последните 3000 години."


Expo 2017 - наследник на великата световна изложба от 1851г., проведена в Лондон - вече не притежава оригиналността на своите предшественици и тяхната иновативна архитектура, но тазгодишното издание може да ни изненада.


Събитието този път ще се проведе в Астана, столицата на Казахстан, икономически успешна, бившата съветска социалистическа република е доминирана от Нурсултан Назарбаев, който иска да се представи добре пред международните гости. Колко чужденци ще пътуват до Астана между юни и септември 2017?


Трудно е да се каже, но те ще са любопитни да видят 30-те въртеливи футуристични сгради, проектирани с тема "Future Energy", от архитектите от Чикаго Адриан Смит и Гордън Гил. Смит е бил архитект в екипа на Бурж Халифа, Дубай, най-високата сграда в света в момента, сега той и Гил работят по много по-висок, с около един километър небостъргач - Джеда в Саудитска Арабия, който трябва да бъде завършен през 2020 г.