На 8 февруари в Етрополе ще започне раздаването на продуктите от хранителната програма на ЕС.


В изпълнение на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ), Българският Червен кръст започва поетапно раздаване на индивидуални пакети с хранителни продукти на 288 974 нуждаещи се български граждани.


В Етрополе раздаването ще стартира на 8 февруари и ще продължи до 20 март. В графика на БЧК са посочени местата, кадето правоимащите могат да получат хранителните продукти: за Етрополе - площад малък пазар „Малък магазин на Райчин”, ул.”Г.Димитров” № 3. 


Правоимащи, включени в списъците на АСП, ще получат по 38,550 кг от 10 вида хранителни продукти – брашно – 10 кг; ориз – 6 кг; макаронени изделия – 3,500 кг; картофено пюре – 1,250; гювеч – 2,400 кг; компот – 1,600 кг; конфитюр – 2 кг; месна консерва – 1,800 кг; захар – 8 кг и вафли – 2 кг.


Освен хората, подпомагани с целева помощ за отопление през миналия отоплителен сезон (2015-2016 г.), право на хранително подпомагане имат и майки (осиновителки), които получават месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година по реда на чл. 8, ал. 1 ЗСПД; лица и семейства, получили еднократна помощ за ученици, записани в първи клас по чл. 10а от ЗСПД; лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция и отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства по реда и условията на ППЗЗД, и лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, подпомогнати с еднократна помощ по реда на чл. 16 от ППЗСП.


Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК в 308 пункта в цялата страна, като всеки правоимащ ще получава хранителните продукти срещу подпис и документ за самоличност.
Оперативната програма се управлява от Агенцията за социално подпомагане и се осъществява със съдействието на местните власти.