Нов общ устройствен план (ОУП), съгласно Закона за административно-териториалното устройство на Република България, ще бъде изработен до края на тази година. Такъв ще бъде разработен за територията на цялата община, всички населени места и землищата им.


„Предстои обявяването на тръжната процедура за избор на фирма, която ще изготви проекта за общ устройствен план на Община Ботевград. Заложен е 12-месечен срок за изготвянето му, но е възможно фирмата, която спечели, да предложи и по-малък срок за изработка. За нас е важно той да бъде изработен качествено. Надявам се, че в рамките на настоящата година ще имаме изготвен и одобрен ОУП на цялата община“ – каза кмета на Община Ботевград – Иван Гавалюгов пред местните медии днес.


„Като прогнозна стойност за изработката на този план сме заложили 164 000 лв. без ДДС. Тази сума е по аналог на изработени подобни планове на общини в България със сходни на нашата параметри – площ, брой население и др. Разчитаме основно на държавно финансиране, тъй като в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройство има предвидени средства за изработване на ОУП. Общината вече е подала искане в министерството за осигуряване на тези средства“ – съобщи още кметът на Ботевград.