Снимки под дъжда


Не знам доколко е само суеверие, че по замръзналата вода в котлето може да се гадае за годината, но дъждът днес беше налице през цялото време, докато течеше втората част от ритуала „Пеене на пръстените”. Може пък на този празник да му върви по вода, или пък ще се сбъднат всички наричания. Знае ли човек?!
Сигурно разбрахте, че става въпрос за продължение на вчерашните действия от двудневния ритуал, който в Етрополе наричаме „Пеене на пръстените”.
Напомням, че вчера моми и ергени поставиха своите нишани в котлето, докато кокорбашийката обикаляше начело с хорото из навалицата.
Днес, отново след подходящо хоро и напеви, съпровождали през годините този ритуал, се извърши „Наричане на пръстените”.
: „Добре дошли да пеем пръстенете и да предричаме щастие!…”.
Денят е 14 януари и всеки, пуснал своя нишан в котлето, очаква със свито сърце предсказанието. А те са толкова, колкото са и нишаните – за всеки с различен текст: за здраве, учение, късмет, пари, пътувания, любов, за дом и семейство, кола и вила,  и за какво ли не още.
Различни бяха и реакциите на момичетата и момчетата, за които се отнасяха наричаниета: от радост, неверие, дълбока вяра и дълбок размисъл, до ... може пък и да се случи.
Единственото, което се случи след това, беше кръшното българско хоро. В нашата мила родина всяко веселие, тържество и каквото и да било от този характер, започва и завършва с нашенското си, българско хоро.
Докато вчера на тържеството беше заместник-кметът Стефан Борисов, днес дойдоха председателят на Общинския съвет Марин Маринов, председателят на НЧ „Тодор Пеев-1871” Христо Андреев, общинските съветници Мария Драганска и Димитър Хаджиев, служители в общинска администрация, не малко граждани.
Росица Иванова – главен инспектор ПКВ беше прекият ръководител на двудневния ритуал.
В него участваха ЖВГ „Димана” и ДВГ „Звездица” с ръководител Диляна Гоцева, танцьори от ТА "Балканска младост" на Калинка Пушкарова към НЧ "Тодор Пеев-1871" и Духов оркестър към община Етрополе.
Кокорбашийката беше Симеонка Петкова, наричанията чете Иванка Ботева. Озвучаването беше от Евгени Овчаров.
Снимките под дъжда направи Христо Христов.