В „Късо кино без край“ – инициативата на Националния филмов център по повод Деня на българското кино бе  реализирана  и в СУ“Христо Ясенов“  с ученици от VI б клас и ПИГ – ІІІ клас,  по идея на педагогическия съветник П.Цекова.


В час по литература учениците от VI б клас съчетаха по интересен начин знанията си по литература и насладата от екранизирания образ на Хитър Петър в едноименния филм . С кратка уводна беседа учениците научиха интересни подробности за прожекцията на първия български филм "Българан е галант", след което се посмяха на героите на Доньо Донев, известни като „Тримата глупаци“. Часът продължи с прожекция на филма „Хитър Петър“ и завърши с награди за най - наблюдателните и внимателни ученици, които отбелязваха моментите във филма, когато главният герой изказваше някоя пословична мисъл,известна ни от литературните произведения, посветени на емблематичния български герой.
За учениците от ПИГ 3 клас, доброволките от 6а клас Мария и Деяна бяха подготвили интересни въпроси и награди - изненади, свързани с прожекцията на „Тримата глупаци – рибари“ и два епизода от филми на Чарли Чаплин.
Всички участници в инициативата изявиха желание да имат и други такива часове, а Мария и Деяна въодушевено предложиха да включат  в този формат и останалите ученици  от  ПИГ І–ви, ІІ-ри  и ІV-ти клас.
Идеята за интерактивните часове бе реализирана със съдействието на г-жа Татяна Кацарова –преподавател по БЕЛ в VIб клас и  учителите в ПИГ ІІІ-ти клас: Анка Радкова, Палма Стефанова и Петя Кръстанова .
Текст и снимки: Росица Иванова