Както Ви информирахме вчера, с 16 гласа „за”  ОбС подкрепи предложението на Цанко Цанов от ГЕРБ да бъде създадена временна комисия от пет общински съветници, начело с председателя на местния парламент  Мартин Тинчев, която да установи причините, довели  до източване на язовир „Бебреш” – основен водоизточник  за повечето населени места в Община Ботевград. /http://botevgrad.com/news/68537/Vremenna-komisiya-ot-savetnici-shte-tarsi-prichinite-za-vodnata-kriza-prez-2016-ta/


Дали е случайно съвпадение, или не – също вчера в общинската администрация е получено писмо от  фирма „Агроинженеринг – 90” ЕООД – София – собственик на ВЕЦ-а при язовир „Бебреш”.  Писмото е адресирано пряко  до „Напоителни системи” ЕАД София, а копия от него – до „Напоителни системи” ЕАД – клон София и  кмета на Община Ботевград Иван Гавалюгов. 


В писмото си собственикът на ВЕЦ-а изразява своето притеснение от ситуацията с водните запаси в язовира и информира държавното дружество, че ВиК продължава да ползва незаконно изграден байпас към тръбопровод ГДТ ф1200, който е собственост на държавното дружество. 


Всъщност  от години общинската фирма ВиК  е получава вода от язовира по въпросния байпас, тъй като тръбопровод ф426 е в неизправност. Това не е ставало без знанието на ръководството на „Напоителни системи”.


Собственикът на ВЕЦ-а обаче настоява в писмото до държавната фирма да предприеме необходимите действия за водовземане от "ВиК Бебреш” ЕООД единствено по тръбопровода, който не работи. 


Ето и коментара на кмета Иван Гавалюгов по темата:  


Странно ми е съдържанието на писмото. Някак си ми се струва, че една частна фирма, управляваща водно-електрическо съоръжение, не би трябвало да оказва, поне на мен така ми звучи, на държавната фирма „Напоителни системи” какви да са й търговските отношения с друг търговски субект, какъвто се явява общинската фирма „ВиК Бебреш”.  По-същественото е съвпадението между внасянето на докладна за създаване на временна комисия от общински съветници, които да обследват водния проблем, и въпросното писмо.  Не ми се иска да бъда особено подозрителен, но не може човек да не прояви мнителност. За мен нещата никак не са случайни и едва ли можем да говорим за някакво случайно съвпадение. В този ред на мисли, за мен е притеснителен фактът, ако тези подозрения са основателни, че една частна фирма влияе върху действията на група общински съветници и вероятно ще повлияе върху достоверността на направените изводи, препоръки и анализи съответно при обследването на водния проблем на територията на Община Ботевград. Не случайно в залата се чуха подозрения и притеснения и от кметове на населени места, и от общински съветници, че ако проблемът за водната криза се окаже ВЕЦ-цът, дали въпросната комисия ще го констатира. ВЕЦ-ът е потребител на „Напоителни системи” ЕАД, чиято дейност строго и стриктно трябва да бъде контролирана, така че да се спази приоритетно  ползването на язовира за задоволяване битовите нужди на населението на Община Ботевград. Така е записано и в разрешението за водоползване на въпросната водно-електрическа централа. 


За добро или за лошо – в момента язовир „Бебреш” е единственият надежден целогодишен водоизточник за Община Ботевград. Оказа се, че не е и  толкова надежден в резултата на нехайството, недоглеждането и подценяването  на проблема, който може да възникне, когато не се контролира ползването му.  Естествено може да се ограничи ползването на вода от язовира -  това е и мое желание, това е желание и на ръководството на ВиК Бебреш, сигурен съм, че е желание и на гражданите, като се ползват повече собствени водоизточници. За да се случи това по начина, по които всички искаме, са необходими съответните инвестиции.  За момента язовир „Бебреш” е жизнено необходим за населението на територията на  Община Ботевград. И във всичките си действия „Напоителни системи” ЕАД трябва да се ръководят от това обстоятелство. 


За мен работата на създадената временна комисия е предопределена. Много се съмнявам, дано не се окажа прав, че един от основните изводи в заключенията на експертите, които ще обследват водния проблем, ще хвърлят вината в „незаконното” потребление на вода от общинското търговско дружество.


Обществена тайна е, че от години има проблеми в комуникацията между ВиК и Напоителни системи. От години е известно, че се ползват няколко така наречени байпаса, те дори са описани, един вид легализирани, в договора от 2011 год. между двете дружества. Това е единственият начин, по който може да се доставя вода до някои населени места в общината. Така че не искам разговорът да извърта в посока дали тези байпаси са незаконни, дали трябва да се ползва някаква физически остаряла тръба, по която, според редица специалисти, в момента не може да се достави необходимото количество вода за Ботевград и други населени места. Важно е да се осигури необходимото водоснабдяване, важно, което се прави вече от началото на 2016 год., ВиК Бебреш да си урегулира търговските взаимоотношения с Напоителни системи. Считам, че това е направено по един удачен начин за момента. Ежемесечно се заплащат актуваните суми. За да си покрие разходите за стопанисването на язовир „Бебреш” Напоителните системи предлагат цена от 5.8 стотинки. КЕВР признава всички разходи, но намалява цената на 5.3 стотинки на кубически метър вода. 


Ще направя и едно сравнение – нерегулираната цена, на която Напоителни системи продава вода на водно-електрическата централа, явно по директно търговско споразумение, което е тяхно право, е 15 пъти по-ниска от регулираната цена, на която доставя вода на ВиК Бебреш. Не считам, че има логика цената на водата за търговска дейност да е толкова пъти по-ниска от цената на водата за задоволяване битовите потребности на населението.