На днешния ден именници са: Трифон, Тричко, Гроздан, Лозан


На 1 февруари се почита паметта на св. Трифон, роден около 225 г. в с. Комсада, в малоазийската област Фригия в Римската империя. Той  живял праведно и загинал мъченически заради вярата си. По нашите земи св. Трифон се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Наречен е Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята и те се благославят за плодородие.


В чест на Свети Трифон бе организирано тържество в манастира „Рождество на Пресвета Богородица” в Зелин. То започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Борис. В проповедта си той каза, че църквата никога не е отричала веселието, но първо трябва да се отдаде заслужена почит към молитвата. Архиерейският наместник отправи благопожелания към всички миряни.


Кулминация в празничната програма бе избора на Царица на лозята и Цар на виното. Всяка претендентка за приза имаше възможност да си отчупи по парче от питата с парата. Късметът споходи Стефка Граматикова – учител по българския език и литература в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“.


Осем бяха кандидатите за Цар на виното. Те трябваше да познаят от какъв сорт грозде са произведени отбраните вина – 4 на брой – две бели /алиготе и шардоне/ и две червени /мерло и каберне/, които им бяха предоставени от организаторите. Със задачата най-добре се справи Даниел Цагарски – музикант в духов оркестър „Ботевград“. Пред присъстващите той бе призован да се закълне, че ще обича виното повече от себе си и от жена си дори и през годината ще пие само вино, с повод и без повод. 


Царицата на лозята и Царят на виното бяха коронясани от кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, който също уважи традиционния празник. След това носителите на короните, както повелява традицията, изпълниха ритуала по зарязване на лозята. 


За присъстващите на празника имаше по порция боб със зеле, тъй като днес е пост, и по чаша червено вино, осигурени от организаторите – Община Ботевград и дружество „Орханиец”.  


Тази година тържеството бе съпътствано със забавни надпревари. В състезанието за най-бързо обелен картоф победител стана Радослава Георгиева. Тя получи специална готворска престилка. Във втората игра – занеси бързо боба до готвача, се включиха двама ентусиасти. Поради липса на желаещи предизвикателството прие водещият на празничната програма – Стоян Клюнков. Именно той се оказа по-бърз и получи наградата – стенен часовник.