Много гости събра в зала “Орханиец“ на Исторически музей –Ботевград изложбата “В очакване на пролетта..“ с автор Димитринка Томова. Официалното откриване се състоя тази вечер. Събитието не случайно съвпадна с рождения ден на художничката. Тя благодари на всички присъстващи в залата за това, че са отделили от времето си да разгледат творбите й. 


“Това е най-хубавият рожден ден, който съм имала“, каза Димитринка Томова. Тя представи картините си, вдъхновени от старите къщи, морето, цветята и въобще красотата на природата, която ни заобикаля. “Те са мои рожби, създала съм ги, за да радват, да носят ведро настроение, добронамереност, романтични послания“, сподели авторката.


На откриването на изложбата стана ясно, че Димитринка Томова се изявява в ново амплоа. От две години тя изучава иконопис в школата при храм “Покров Богородичен“ в София. Първите си икони художничката показва в настоящата изложба. При изписването на една от тях е използвала восъчната енкаустична техника, която има древен произход и с която са изписвани най-старите икони.


Изложбата “В очакване на пролетта…“ ще бъде на разположение на посетителите на музея в рамките на месец. 


По повод рождения си ден и откриването на поредната своя изложба, Димитринка Томова получи много цветя и подаръци. От своя страна художничката почерпи гостите си, сред които бяха кметът на общината Иван Гавалюгов, нейни колеги от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ – Ботевград, ученици, приятели, близки и ценители на изобразителното изкуство“. 


Димитринка Томова е учител по рисуване. Тя е ръководител на школа по изобразително изкуство “Хармония“. Представяла е свои картини в редица самостоятелни и колективни изложби в Ботевград и страната. Нейни възпитаници са носители на награди от престижни национални конкурси по изобразително изкуство.