На 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. Харалампий. Той е живял през ІІ век, бил е епископ на град Магнезия в Мала Азия. През целия си живот проповядвал Христовата вяра, но император Септимий Север започнал страшно гонение над християните. Първото условие за пощада на живота било да се поклонят на идолите и да им пренесат жертви. Ако откажат, били подлагани на невероятно жестоки мъчения. Същата съдба сполетяла и Свети Харалампий. Той бил на повече от 100 години, когато го заловили и принуждавали доброволно да се отрече от Христос. Преди езичниците да поведат Свети Харалампий към мястото за екзекуция, той издъхнал. 


Св. Харалампий е християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести. В народните представи светецът е покровител на пчелите и пчеларите. Всяка година на 10 февруари пчеларите от Община Ботевград отдават почит към него. Днешният празник на Свети Харалампий бе организират от пчеларско дружество „Димитър Панчев 2008” във фоайето на Исторически музей – Ботевград. Тържеството започна с водосвет за здраве, който бе отслужен от отец Алекси. От името на общинското ръководство поздрав към местните производители на мед поднесе зам.-кметът на общината Борис Борисов. Той пожела на пчеларите и техните семейства да са здрава, а годината да е медоносна 


Към хубавите пожелания се присъедини председателят на пчеларско дружество „Димитър Панчев 2008” – Иван Василев. В изказването си той подчерта, че основната задача на пчеларите е да полагат грижи за пчелите и да произвеждат висококачествен мед.


По традиция на своя празник пчеларите присъждат приз "Пчела - Царица". Тази година парата от питата се падна на Веселка Маринова.  


Програмата по повод днешния празник продължи в зала „Орханиец” с тематична беседа. Тя  се осъществява с финансовата подкрепа на общината. 


И тази година местните пчелари ще участват в Международното изложение по пчеларство в Плевен, което започва от утре - 11 февруари. Разходите по пътуването се поемат от Община Ботевград.