Зад прозвищата Body Art или King of Ink стои човек, чиято мисия е да трансформира тялото си с татуировки.


37-годишният Матю Уилън е родом от Бирмингам. За първи път той е бил запленен от татуировките, когато е едва 9-годишен. Баща му имал татус, наследство от годините му в армията. Прави първата си рисунка на английски булдог, когато е на 16 години.


По-късно Матю предприема пътуване при роднини в Австралия и Нова Зеландия, където се запознава с културата на маорите, които правят изкуство с мастило и пиърсинг по телата си. Тогава започва неговата трансформация.


Към днешна дата всяка част от тялото му е гравирана с мастило. Зърната на гърдите му са отстранени, за да превърне кожата си в гладко платно за рисуване. Той е татуирал дори езика си. Под кожата на гърдите му има вграден имплант на череп, който отгоре е татуиран, разбира се.


След около 15-годишно проучване, Body Art боядисва склерите на двете си очи в черно. Въпреки че татуирането на окото е ново явление, Царя на мастилото посочва, че тази техника може да се проследи назад до Древна Гърция.


"Беше мъчителна ужасяваща болка", казва маниакът за процедурата по татуиране на очите, цитиран от в-к "Индипендънт".


Въпреки че той е нарисувал кожата по цялото си тяло, казва, че тази болка е по-различна, защото химикалът се вкарва по-дълбоко, а и е подсилена от страха от неизвестното.


Матю е категоричен, че той не се подлага на всичко това, за да бъде различен и да привлича вниманието. Реакциите, които предизвиква у хората варират от изумление до отвращение. Мъжът е ставал жертва на насилие заради това, че е различен. Преди години е бил намушкан с нож от хулигани.


И докато хората гледат на татуировките като на отделни парчета, Body Art вижда изрисуването на тялото си, като част от неговата собствена идентичност. Той сравнява татурането с религия.


Помолен да назове любимата си татуировка, мъжът обяснява, че не може да има фаворит - все едно да питаш един родител кое е любимото му дете.