През тази седмица ще бъде извършено обследване на тунелите на автомагистралите „Люлин“ и „Хемус“. То ще бъде направено от специализирано звено за инспекция, в което участват експерти от министерствата на транспорта и на вътрешните работи, от Агенция „Пътна инфраструктура“, както и от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Те ще трябва да извършат проверка и експертна оценка за състоянието на тунелите по републиканските пътища, които съвпадат с трансевропейската пътна мрежа и да дадат предложения за краткосрочни и дългосрочни мерки за подобряване на технико-експлоатационното им състояние, съгласно изискванията на Наредба №1 от 2007 г. за минималните изисквания за безопасност в тунели по републиканските пътища. Специализираното звено за инспекция бе създадено със заповед на УС на АПИ на 15 февруари т. г.  


От 8 ч. до 17 ч. днес последователно в десните и левите тунелни тръби ще бъде ограничено движението по изпреварваща лента и ще бъде намалена скоростта в участъка на трите тунела на АМ „Люлин“ при 7-ми, 10-ти и 14-ти километър. 


На 22 февруари /сряда/ от 8 ч. до 17 ч. ще бъде ограничено движението по АМ „Хемус“ в участъка от пътен възел „Витинска река“ при 30-ти км до пътен възел „Ботевград“ при 47-ми км. Ще бъдат обследвани левите тръби на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ и двете тръби на „Топли дол“. Движението на всички МПС ще се пренасочва от пътен възел „Витинска река“ по път I-1 до гр. Ботевград, от там по път II-17 до пътен възел „Ботевград“ при 47-ми км на АМ „Хемус“, където трафикът ще се включва в автомагистралата. Обходният маршрут е и за движещите се в обратната посока.


На 23 февруари /четвъртък/ от 8 ч. до 17 ч. последователно ще бъде ограничено движението през дясната и лявата тръба на „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“. Движението ще се осъществява двупосочно в свободната тунелна тръба.