Няма изненадани от развоя на събития в Левски през последните дни. Дълговете са огромни, никой не иска да плаща. Спас Русев си тръгна, след като свърши работата, за която беше пратен. Феновете се усетиха твърде късно. Или поне твърде късно се надигнаха.


Сега акциите се предлагат точно като фалирала фирма между роми дедесари, ако може да използваме удачното сравнение на Васил Колев от тръст "Синя България".


Бъдещето? Никой не знае какво ще стане утре, да не говорим за седмица или месец. Футболът пък съвсем остава на заден план. Въпросът е какво ще стане с Левски.


Вариантите изглеждат поне четири - намиране на чудодейно решение от страна на фенове и желаещи да помагат бизнесмени. "Припознаване" на друг клуб, като се чува усилено за Витоша Бистрица.  Трето - поемана по чистия път на ЦСКА 1948 от "А" окръжна - с юноши от школата, доказани левскари, които са готови да извървят тригодишната мъка, но и чар на селските терени до завръщането.


Четвъртият е пращането "отгоре" на нова бащица, но той избледнява с всеки изминал час. Особено при служебно правителство, което няма как да обещае познатата схема: "Дай едни милиони на футбола, пък ще ти връщаме с тази и тази поръчка". Точно последната схема уби не само ЦСКА, а сега и Левски. Уби целия български футбол.


Добър или лош, от създаване на спортните АД-та през 1999 г. до 2011 година Левски си имаше ясен собственик. Първо Михаил Чорни, после Тодор Батков. При първия парите валяха от небето, при втория намаляха, но пък с разумно харчене беше сглобен Дриймтийма, пробил в Шампионската лига.


После започна пропадането. След титлата през 2009 година настъпи пълно безвремие. Батков вече нямаше пари за силен Левски. И задкулисието си заплю поредната апетитна хапка, останала неразграбена в България.


 През 2011 г. там беше пратен Иво Тонев. Дългогодишен шеф в Локомотив и потомствен локомотивец, син на бившия шеф на БДЖ Атанас Тонев. Той вече имаше солидна политическа кариера. Тонев влезе в общинския съвет по линия на ГЕРБ, а после замести там като шеф на спортната комисия самия Гълъбин Боевски. Щангистът трябваше да се оттегли, след като синът му размаха пистолет в училище, но да не се отклоняваме. На Тонев беше дадена и златната кокошка в държавата - спортният тотализатор.


На всички беше ясно, но никой не го казваше на глас. Парите вече идваха от "хората" на Тонев и приближения му приятел Александър Сталийски, минаваш също за изключително близък до Борисов .


През следващия сезон Тонев взе пълен контрол в клуба и го докара до знаменития мач срещу Славия за титлата. Левски пропусна най-големия шанс за трофей след автогола на Димитър Везалов. Забележете, срещу отбор от слависти, половината от които не играха с особени сили, а после плачеха от яд, че титлата отива за Лудогорец.


 


През есента започна неприятна серия победи за уж фалиралия ЦСКА на Александър Томов - Лупи. Май повече на емоции Иво Тонев обяви след едно вечно дерби събарянето на сектор "А" на Герена и вдигането на нов.


Това се оказа един от камъните, които сега са вързани за гушата на давещия се "син" клуб. За сектора бяха пръснати 12 милиона лева. Отново - в пълна непрозрачност. "Главболгарстрой" се дръпна бързо, след като не получи няколко милиона. После пак дойдоха "хората". Някой наливаше луди пари в бетон.


Обясненията на Тонев, че секторът ще се изплати, като приходите от билети и концерти отиват при инвеститорите обаче разсмиваха и най-големите оптимисти на Герена, да не говорим за подигравките от другите отбори. Кой в България строи за 12 милиона и чака после 10 години някой да купи билет за мач от българското първенство? Такъв луд няма.


Само година след старта на строежа се показаха и "хората". Освен Иво Тонев, човекът за спорта на Бойко Борисов, в управата влязоха адвокат Александър Ангелов и пловдивчанинът Николай Иванов.


Адвокатът присъства в много сделки, в които има съмнение, че само представлява друг човек. Николай Иванов беше спуснат по схемата с "поръчките". Човекът поставя мантинели на магистралите доста успешно и няма как да е "против" силните на деня. Нищо че в Пловдив го разкриха като човек, който по принцип е от местния Локомотив, но иначе никога не се е интересувал от футбол.


Хората се показаха, публиката недоволстваше, защото е отраснала с лозунга "Левски значи свобода". А как точно това се връзва с тези лица няма как да бъде обяснено. Но малцина негодуваха на глас. Те предпочетоха да напуснат за постоянно мачовете на любимия тим, вместо да се разправят с охранителните бригади на сектор "Б".


През 2015 година Тодор Батков официално даде акциите сигурно в един от най-щастливите моменти от живота му. И "хората" започнаха да управляват вече официално. Задкулисието беше превзело "отбора на народа". Спортни резултати липсваха, защото продължи порочната практика за трансфери на съмнителни чужденци, комисионни и т.н.


Трибуната се оказа някакъв фарс. Бетонно чудовище за 12 милиона лева без козирка, без хидроизолация . Обещаните екстри вътре все още липсват. Накрая се оказа, че единственият начин да се сложи нормална козирка е да бъде бутната трибуната!


Тоест, 12 милиона лева да изтекат в близката река.


"Хората" над "хората" започнаха да се изнервят и си поискаха хвърлените пари авансово. Без да чакат приходите от билети от мачовете с Монтана или концерта на "Куин" с Адам Ламбърт.


Така на бял кон беше докаран Спас Русев. Човек, който никога никой не беше виждан на български стадион. Целта беше част от милионите в БТК да потекат през Герена. Воала! Случи се въпреки някои директори на телекома. Близо 12 милиона отидоха към Левски.


Три веднага се върнаха във "Виваком" по обезпечаване на стар кредит. 4 покриха задължения към "хората", които вероятно вече са доволни. Останалите са разпределени по тримесечия за покриване на заплати, лагери, пътувания. Я стигнат до лятото, я не, защото мнозина чакат на опашката.


Дълговете са пълна мъгла. Онзи ден бяха 18 милиона , но напълно гарантирани. Днес Спас Русев заговори за "практически" фалит. Преди това самият собственик ги изчисли до към 20 милиона, още по-рано 24 милиона.  


Ситуацията се покрива напълно с картинката от времето на Александър Томов в ЦСКА. Тогава дълговете намаляваха мистериозно, после  изскачаха други. Никой не знае колко са скелетите в гардеробите, дори не знае колко са гардеробите на Герена.


Спас Русев е прав за едно - Левски е в практически фалит. "Сини" фенове побързаха да погребат ЦСКА преди есенното дерби с ЦСКА-София на Гриша Ганчев. Беше грозно, изключително грозно. И прибързано. Защото народът го е казал за копаенето на чужд гроб. Е, задкулисието докара катафалката от "Армията" на "Герена".


Едва ли е някакво утешение, но все пак. Нов фалит чука и на вратата на Ботев Пловдив, и на футбола ни като цяло. Истинският рестарт е не бутафорията на Боби Михайлов, подкрепена от "хората". Истинският рестарт ще дойде с фалита на футбола ни в този му вид. Той на практика е фалирал с продадените 23 билети за футболен мач през есента! 


Фалит му е майката! И старт начисто - с истински левскари, цесекари, ботевисти. Без "бащици", спуснати по линия на обществените поръчки, на доразграбването на КТБ. И без емисари на тотомафията, за които няма нищо по-сладко от агонизиращи Левски и ЦСКА. Такива, каквито двата гранда бяха години наред преди да фалират, било то съдебно или засега на практика.


 Ивайло Йолчев, offnews.bg