Днес официално стартира предизборната кампания за парламентарните избори на 26 март. Тази година за едно депутатско място ще се борят 12 претенденти.


Някои партии откриват официално кампаниите си още днес като Обединените патриоти, които са избрали паметника на Незнайния воин за тази цел.


На 28 февруари изтича срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната. Общо 21 516 са подадените досега чрез страницата на ЦИК заявления, а през дипломатическите и консулските представителства в чужбина, по линия на МВнР - 402. За Турция подадените заявления към 23 февруари са 7566, за Великобритания - 2395, за Испания - 1687, и за Германия - 1666. На 4 март изтича срокът, в който ЦИК ще определи местата за разкриване на избирателни секции в чужбина. Организациите, подали досега документи за наблюдение, са четири със 17 наблюдатели. Общо 16 са постъпилите до момента жалби по отношение на жребия в ЦИК.


За гласуването извън страната няма преференции, в бюлетината съгласно жребия ще бъдат изписани само имената на партиите и коалициите, регистрирани за изборите. Остава и възможността да се гласува в квадратчето "Не подкрепям никого". В десния край на бюлетината има кръгчета за отбелязване на преференциален вот - до 17 имена. Най-дългата кандидатска листа е за 24-ти многомандатен избирателен район в София, където мандатите са 16. Ако избирателят не отбележи преференциален вот, гласовете отиват за първия в листата. 


Общо 4732 са регистрираните кандидати за народни представители във всичките 31 изборни района. Единадесет души са регистрирани като независими кандидати, издигнати от инициативни комитети.