Повече от 45 минути продължи обсъждането на докладната за допълване състава на временната комисия, чиято цел е да установи причините, довели до водната криза през миналата година. Комисията бе съставена с решение на ОбС от месец януари тази година. В нея влизат председателят на местния парламент Мартин Тинчев, който я оглавява, Йорданка Лалчева, Цанко Цанов – вносител на предложението за съставяне на комисията, Коцо Коцев и Иван Райчинов. 


Предложението за включване в комисията  на още двама съветници – представители на МК ГДБОП – Тихомир Найденов и д-р Христо Железарски, бе прието на вчерашното заседание  на ОбС.  


Докладната бе внесена от Тихомир Найденов с мотива, че са настъпили обстоятелства, които налагат във въпросната комисия да има представители на всички групи в ОбС. Съветникът визира делото срещу общинска фирма ВиК, заведено от собственика на МВЕЦ-а   „Агроинженеринг – 90” ЕООД, и подписания договор между ВиК и държавното дружество „Напоителни системи” /http://botevgrad.com/news/68582/Sobstvenikat-na-MVEC-a-shte-sadi-obshtinska-firma-ViK/.


Предложението му срещна силен отпор от страна на съветници от ОББО. Още в началото на сесията Йорданка Лалчева предложи докладната да отпадне от дневния ред, като се обоснова, че групата съветници на МК ГДБОП вече е имала възможност да излъчи свой представител за член на комисията. Лалчева обаче оттегли предложението си, след като д-р Веселка Златева предложи друг вариант – от комисията да излезе единият представител на групата на БСП и на негово място да бъде избран съветник от Гражданско движение за ботевградски обществен просперитет. 


По време на обсъждането съветничката от ОББО отново се възпротиви на предложението на Найденов. Той, от своя страна, още веднъж обясни, че са налице нови обстоятелства които налагат да се разшири съставът на комисията. Съветникът подчерта, че участието на съветници от всяка група ще гарантира максимална публичност и прозрачност на резултатите от проверката, която трябва да извърши комисията.


Георги Георгиев изрази мнение, че становището на въпросната комисия няма да има никаква стойност. Според него договорът между Напоителни системи и ВиК за осигуряване на вода от язовир Бебреш дори обезсмисля работата й. 


Коцо Коцев също се изказа, че не вижда смисъл от тази комисия, но предложи проектът за решение на Найденов да бъде подложен на гласуване. 


Георгиев, който отново си взе думата, предложи от комисията да излезе Иван Райчинов, а на негово място да влезе представител на МК ГДБОП. Йорданка Лалчева посочи Георги Гарбиджанов, но той си даде отвод. 


Думата поиска кметът Иван Гавалюгов. Той за пореден път заяви, че срещу община Ботевград се води целенасочена кампания. В подкрепа на думите си Гавалюгов съобщи, че преди няколко дни е „дохвърчала” известна журналистка, която е отправила директни обвинения срещу ВиК и общината за източване на язовира.


Гавалюгов каза още, че присъства на един напълно безсмислен диалог в ОбС. „Не виждам какво значение има дали комисията ще е съставена от пет, или седем съветници, стига хората да са добронамерени, да не се наведат пред някой, който, като въпросната журналистка, да обвинява или да изкара община Ботевград и общинското дружество ВиК виновни за водната криза. Вие всички твърдите, че ще защитавате интересите на община Ботевград. Интересите на общината бяха защитени чрез подписване на договор, който дълги години не беше умишлено сключван. Договорът регламентира и въпросните байпаси, като аварийни трасета за доставка на вода. Сигурен съм, че те не са направени с цел да се краде вода, а да се достави вода до различните населени места. Г-н Гаврилов е от една година управител на ВиК и не е направил нито един байпас”, заяви кметът. 


Във връзка с изказването на Иван Гавалюгов, Георги Георгиев отново взе думата. Той заяви, че не вярва някой от общинските съветници да работи против интересите на общината. По отношение на въпроса за байпасите, Георгиев призна, че като управител на ВиК е направил един през 2002 год., по който се доставя вода до Литаково, а останалите е заварил. 


„На всички ни е ясно, че от създаването на язовира до ден днешен той е основно за подаване на вода за нуждите на населението на Община Ботевград. Не виждам коя институция в тази държава ще застане в защита на ВЕЦ-а или на друго индустриално предприятие, когато става дума за нуждите на хората. Дори да се докаже, че водата е отишла за всички нас, които живеем в тази община, никой няма да ни обвини”, каза Мартин Тинчев. Веднага след това той предложи да се оттегли от председателското място на временната комисия и то да бъде заето от Цанко Цанов. „Временната комисията бе създадена по искане на Постоянната комисия по местно самоуправление и законност. Идеята беше целият състав на тази комисия да влезе в разследващата комисия”, аргументира се председателят на местния парламент и допълни, че ако това предложение се приеме, ще отпаднат всякакви съмнения за задкулисни игри. То обаче бе отхвърлено от ОбС. 


Това бяха акцентите в изказванията, направени по време на обсъждането на докладната. Дискусията често пъти прерастваше в надвикване, чуха се и реплики, които не бяха по темата.