Читалищна библиотека „Иван Вазов” към Народно читалище „Христо Ботев”, Ботевград започва изпълнението на проект „Правна информация в обществените библиотеки“, осигурен от фондация "Глобални библиотеки - България" и финансиран от Посолството на САЩ в България.


Проектът предлага нова е-услуга в библиотеките, като по този начин ще повиши капацитета им на информационно-образователни центрове в местната общност.


Разработката ще се реализира в партньорство със студентската правна клиника към Юридическия факултет на УНСС.


Дейностите са насочени към подобряване на достъпа до правосъдие на българските граждани, чрез повишаване на правната им култура и грамотност.


За тази цел ще бъде изградена система за онлайн заявки и запитвания. Чрез нея гражданите ще могат да получават безплатно отговори на своите въпроси от студентите в правната клиника. Те ще бъдат правно ориентирани как да решат своите казуси – самостоятелно, чрез адвокатска услуга, чрез безплатна правна помощ по съответния ред или по друг начин.


Проектът се реализира със съдействието на Регионалните библиотеки в Благоевград, Враца, Видин, Кюстендил и общинската библиотека в Самоков.