На 4 и 5 март в столичната "Арена Армеец" се състоя най-мащабният турнир по олимпийско таекуондо, провеждан в България - "София Оупън 2017 G1", с участието на 1300 състезатели от 40 държави. "Сунг - ри Ботевград" участва с 15 състезатели във всички възрасти, които спечелиха 1 златен, 1 сребърен и 4 бронзови медали.


През първия състезателен ден се проведоха срещите при кадетите и младежите. При кадетите страхотно състезание направи Стефан Стаменов, за когото това беше първо състезание в тази възрастова група, както и в по-горна категория от досегашната му. Стефан беше поставен в по-трудния поток на категория 41 кг., като допълнителни проблеми създаваше и неразположението, с което трябваше да се бори по време на срещите. Но Стефчо показа, че е истински боец и побеждаваше един след друг всичките си противници. В края на деня умората си каза своята дума и след 4 изиграни срещи на финала, който се игра около 21,00 ч. вечерта, не успя да се пребори със своя по-едър и висок противник от Гърция и трябваше да се задоволи със сребърното отличие.

Бронзов медал при кадетките до 44 кг спечели Християна Христова. Тя победи състезателка на Гърция в първия си мач, след това надигра повече от убедително състезателка на Иран, а на полуфинала отстъпи на състезателка от Гърция.

Добро състезание направи и Иван Симеонов, който спечели първите си две срещи в кат. до 37 кг. кадети, но в битката за медала отстъпи на Христо Богданов от казанлъшкия "Кентавър".

Симеон Стайков в кат. до 33 кг. спечели първата си среща, но не успя да продължи по-напред.

Владимир Николов започна с победа състезанието в кат. 55 кг. младежи, но след това, във втората си среща, позволи на противника си да го поведе в резултата, разигра се в последния рунд, но времето не му стигна за да обърне резултата и загуби с точка разлика.

Митко Стойнов кат. 41 кг. кадети загуби още на старта на надпреварата, същото направиха и Никол Маринова, кадети 47 кг. и Илиян Стайков, младежи до 55 кг.

 

През втория състезателен ден се проведоха срещите на мъжете и децата.

Със злато при децата до 31 кг. се окичи Никола Иванов, който прегази конкуренцията си в кат. до 31 кг. и спечели всичките си 3 срещи убедително. Отново при децата Деян Стоянов в кат. 31 кг. спечели два мача, но на полуфинала беше надигран от състезател на софийския "Самсон". Другите ни участници при децата - Сашо Георгиев и Николай Драганов не успяха да се преборят за призови отличия, въпреки голямото старание и желание, което демонстрираха.

 

В турнира за мъжете клубът беше представен от Владимир Далаклиев, Калоян Бинев и Георги Стоянов.

Георги контузи преди две седмици тежко крака си по време на квалификационното преборване за селекция на национален отбор за Европейското първенство за младежи до 21 г. На турнира в "Арена Армеец" той излезе да играе на обезболяващи инжекции и въпреки болките, които ограничаваха движенията му, както и възможността да нанася силни удари с травмирания крак, той успя да спечели първата си среща срещу кипърец в категория до 63 кг. с нокаут в третия рунд. След това Георги трябваше да се изправи срещу Лукас Гузман от Аржентина, който е медалист от Гранд при сериите, бронзов медалист от Младежката олимпиада в Сингапур, медалист от Панамериканските игри, и беше поставен под номер 3 в основната схема на турнира. Георги изигра много силен мач, предвид физическото си състояние, но класата на съперника му, както и травмата, го лишиха от победа в срещата.

 

Калоян Бинев в категория до 58 кг. мъже направи страхотно състезание и спечели бронзовото отличие в категорията. Той надигра с явно превъзходство и прекратяване на срещите заради натрупана двадесет точкова разлика първите си двама съперници от Гърция и Австрия. На четвъртфинала Калоян се изправи срещу Милош Гладович от Сърбия, един от фаворитите в категорията, и от когото Калоян загуби на Балканското първенство. Мачът протече много оспорвано, Гладович поведе в резултата, Калоян успя да изравни, след което сърбинът отново поведе с една точка, но 4 секунди преди края на третия рунд, Калоян изравни и срещата се пренесе в рунда за златна точка. Тогава, при една атака на Гладович, Бинев го засрещна с ритник в главата и спечели срещата. На полуфинала той отстъпи на молдовския национал Сергей Усков. Това е второ бронзово отличие за Калоян при турнирите за мъжете от G1 сериите, след медала от Словения през миналата седмица.

 

Влади Далаклиев беше поставен под номер 1 в основната схема на категория до 68 кг. Той прегази първия си съперник от Гърция, след това спечели срещу сърбина Боян Арбутина, който беше толкова респектиран от Влади, че единственото нещо което правеше по време на срещата бе да обикаля из полето, в опит да се спасява от атаките на нашия състезател. След него Далаклиев се изправи срещу неудобния грък Гаитанис. Гъркът поведе в резултата, но Владимир изравни, след което в третия рунд буквално за 10 секунди пласира 3 ритника в главата и срещата завърши при резултат 15-6 за Далаклиев.

Но интересната среща тепърва предстоеше. На полуфинала, срещу него се изправи Мохамед Кетби от Белгия, който е вицесветовен шампион за 2015 г., бронзов медалист от младежката олимпиада, медалист от европейски първенства и множество международни турнири. "Закачката" в тази среща се допълваше и от факта, че Влади загуби на полуфинала от Кетби миналата година в Загреб, при завръщането си след лечението на коляното.

Кетби започна срещата в типичния си агресивен стил, но Влади го "наказа" с изключителен ритник в главата, при което реферът отброи до 8 на белгиеца и това накара публиката в залата да изригне. И след този момент в срещата се "намеси" централният рефер, който започна да наказва Влади за щяло и нещяло и върна белгиеца в играта. Във втория рунд Влади успя отново да изрита в главата Кетби, но за лош късмет, точно в този момент, електронната система на белгиеца за отчитане отказа да функционира и точките не бяха отчетени. В третия рунд Кетби поведе, след което Влади изравни и на свой ред поведе, След ново наказание от страна на рефера, Кетби изравни, отново поведе и буквално 3 секунди преди края, Влади успя да изравни и да вкара мача в продължения. В допълнителния рунд, Влади реши да заложи на тактика с масирана атака, при което при една от размените, събори с ритник Кетби на земята, който при падането успя да закачи с крак нагръдника на Далаклиев и по този начин отбеляза победната точка. Разочарованието за Влади беше голямо, защото точно в този мач шансът не беше на негова страна и той загуби по злощастен начин от опонента си, който след това спечели категорията.