Високотехнологичната тестова лаборатория с площ от 6 000 кв.м. ще работи за клиените на компанията в автомобилния сектор и ще спомага за въвеждане на иновации


 “Сенсата Технолоджис“, един от водещите световни производители на сензори и системи за електрическа защита и контрол и решения за управление на захранването, официално откри днес в София най-голямата тестова лабораторията на компанията в световен мащаб. 


Тестовата лаборатория и механизация вече функционира и в нея работят над 100 висококвалифицирани инженери и техници в областта на тестовете за издръжливост, развойна дейност, анализ на брака и разработване на оборудване за технологиите на „Сенсата“ за автомобилни сензори. Компанията инвестира около 3 милиона долара в Тестовата лаборатория и механизация. 


“Нашите клиенти разчитат на „Сенсата“ да доставя доказани сензорни технологии и решения за ключови приложения с безупречно качество и отговарящи на най-високите стандарти на индустрията - технологии, които спомагат за решаването на някои от най-сериозните проблеми, с които клиентите се сблъскват,“ каза Пол Чаула, старши вицепрезидент, Европа, „Сенсата Технолоджис“. “Тестовете, които се провеждат в нашата нова Тестова лаборатория, пресъздават някои от най-суровите условия, в които могат да попаднат продуктите ни в един автомобил, включително екстремни темепратури и влияния на околната среда. Щастливи сме, че тестовата лаборатория се разраства и сме много горди с нашия екип инженери, благодарение на който продуктите на „Сенсата“ покриват всички изисквания на клиентите, както и строгите стандарти на индустрията.


В откриването на Тестовата лаборатория и механизация участва и кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова. Тя каза: „София привлича 54% от инвестициите в цялата страна, по данни на Института за пазарна икономика. Чуждестранните инвеститори са компании от 77 държави. Поздравявам „Сенсата Технолоджис“, която е насочила инвестицията си във високотехнологична лаборатория в София и именно тук се развива развойната дейност на компанията, с което се цели и намаляване на вредните емисии и подобряване на безопасността на превозните средства. Това се дължи на първо място на високообразовани професионалисти, които работят в София.“


Всеки автомобилен сензор, разработен от „Сенсата“, преминава през над 200 функционални теста в Тестовата лаборатория, преди да премине към заводите за производство. Тестовете симулират един цялостен тримесечен цикъл на работа в автомобила.


Сензорите се тестват на температури от - 40 до + 1 200 градуса по Целзий. Други тестове включват тест за защита срещу прах, срещу влага или т.нар. „steam cleaning” при който всеки сензор е изложен на водна пара под високо налягане с температура от 100 градуса по Целзий и налягане от до 100 бара. Други тестове са тестове за химическа устойчивост, вибрационни тестове и електромагнитна съвместимост между сензора и превозното средство. 


За „Сенсата България“


За „Сенсата Технолоджис България“ към момента работят над 3 000 души. Компанията има бизнес център в София, където освен Тестовата лаборатория и механизация, се помещават одел „Дизайн инженеринг“, Център за споделени услуги и отдел „Обслужване на клиенти“. В Пловдив компанията произвежда сензори за налягане, а в Ботевград – високотемпературни сензори за почти всички водещи световни автомобилни  производители. 


За „Сенсата Технолоджис“


“Сенсата Технолоджис” е един от водещите световни доставчици на сензори, електрическа защита, контролери и решения за управление на захранването. Компанията има заводи и бизнес центрове на три континента. Продуктите на „Сенсата“ подобряват безопасността, ефикасността и комфорта на милиони хора всеки ден чрез приложения в различни индустрии като автомобилостроене, самолетостроене, военна индустрия, тежкотоварни превозни средства, отопление и климатизация, информационни технологии, телекомуникации и морски приложения. За повече информация посетете интернет страницата на „Сенсата Технолоджис“: www.sensata.com