Съветът на децата, с подкрепата на председателя на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Офелия Кънева, обявява конкурс за детска литературна творба, рисунка или видеоклип под надслов „Аз решавам“. Това съобщи Виктория Иванова, секретар на Съвета на децата. 


Надпреварата ще се проведе в периода 10 март – 01 май 2017 г. В нея могат да участват деца от 11 до 18 години. Всяко дете има право да участва с по една творба в различните категории.


Класирането се извършва в четирите категории, като се награждават децата на І, ІІ и ІІІ място в две възрастови категории - 11-14 години и 15-18 години.


Награждаването ще бъде в седмицата, посветена на Международния ден на детето - 1 юни.


Идеята за реализиране на конкурса „Аз решавам“ бе обсъдена и приета на редовното заседание на детския консултативен орган на ДАЗД, проведено на 24 – 26 януари 2017 г. Целта на младите хора е чрез получените творби да се покаже добрата практика и положителния пример при прилагането на правата на децата, както и да се насърчи проактивният подход за намиране на информация за правата на децата от самите деца. Насърчава се и споделянето на добри практики от участието на децата в процеса на вземане на решения.


Повече за регламента на конкурса: 


Всяко дете има право да участва с по една творба в различните категории;


Рисунките трябва да са с размер блок 4 /формат А 4/ или размер 35/50 см. Няма ограничения относно техниката и жанра на творбите. Могат да бъдат изработени с моливи, пастели, флумастери, водни или маслени бои и др.;


Фотографиите трябва да са с размери максимум 5 mb.;


Видеоклипове трябва да се с продължителност 30 сек. - 1 минута;


Литературната творба да е до 3 печатни страници;


Рисунката, фотографията, клипът или литературният текст задължително се придружават с талон, който съдържа информация за творбата и данни за обратна връзка: трите имена и възрастта на детето/ученика; име на родител/лице, полагащо грижи за детето; населено място, в което детето живее; адрес за кореспонденция; телефон за връзка с детето и с родителя/лицето, полагащо грижи за детето/преподавателя; електронен адрес на детето и родителя/лицето, полагащо грижи за детето/преподавателя; декларация от родител, че е съгласен творбите на детето  му – фотографиите на/с детето му да бъдат използвани единствено в превантивни кампании/материали на ДАЗД.


Творби без гореизброените данни няма да бъдат допускани до участие в конкурса.


Крайният срок за получаване на творбите е 01 май 2017 г.


Рисунките се изпращат на адрес: Държавна агенция за закрила на детето, гр. София, 1051, ул. „Триадица” № 2, „За Националния детски конкурс”.


Фотографиите, видеоклиповете и литературните текстове се изпращат на електронен носител на адрес: Държавна агенция за закрила на детето, гр. София, 1051, ул. „Триадица”  № 2, „За Националния детски конкурс”, по електронна поща: sacp@sacp.government.bg или се публикуват в страницата на ДАЗД във Фейсбук с хаштаг #АзРешавам или в друга/специално създадена страница за конкурса във Фейсбук или Инстаграм, а талонът се изпраща по електронна поща.


Творбите, с които децата участват в конкурса, не се връщат на авторите.


Победителите от конкурса се уведомяват по телефон/електронна поща или с писмо на посочения за кореспонденция адрес и се оповестяват чрез интернет страницата на Държавната агенция за закрила на детето -  www. sacp.government.bg.


Подборът и класирането на творбите се осъществява от жури, в състава на което по покана на председателя на Държавната агенция за закрила на детето ще бъдат включени деца от Съвета на децата към ДАЗД и представители на изкуството, психолози и експерти. 


Критерии за оценка: основен - интерпретация на темата /идеен замисъл и яснота на посланието/; креативност и оригиналност на творбата; универсалност на посланието. 


Победителите в конкурса ще получат предметни награди, съобразени с възрастта и потребностите на децата, и грамоти. 


За информация тел.: 02/933 90 38 и 02/933 90 65