ТПГ „Стамен Панчев” - Ботевград за първи път взе участие в националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето”. Въпреки това отборът на училището успя да постигне девети резултат в оспорваната надпревара, която включваше тест от 40 въпроса от предметите техническо чертане, електротехника, техническа механика, информатика и две приложни задачи по техническо чертане.


На първите три места се класираха съответно: НПГПТО „Н. В. Ломоносов” – София, ПГТ „Проф. Цветан Лазаров” – София и Професионалната техническа гимназия във Варна. Следват професионалните гимназии в Търговище, Троян, Севлиево, Бургас и София. 


ТПГ „Стамен Панчев” бе представено от учениците Георги Георгиев и Георги Костов. Заслуга за тяхната подготовка и подобаващото им представяне имат преподавателите инж. Ивелин Орлинов и инж. Христо Тодоров, съобщиха от ръководството на учебното заведение.  


Общо 90 ученици от 42 професионални гимназии от цяла България премериха сили в тазгодишното издание на състезанието. То се проведе на 11 и 12 март. Домакин за седемнадесети път бе ПТГ „Васил Левски” в Горна Оряховица.


Състезанието „Най-добър техник в машиностроенето” се провежда от 1999 г. в горнооряховската техническа гимназия. Възникнало е като регионално по идея на Фондация „Милен Григоров”, която продължава да му е съорганизатор. От 2009 г. е включено в календара на МОН и е обявено за национално. Състезанието се признава за приемен изпит в ТУ – Габрово, ТУ – София, ТУ – Варна, ТУ „Ангел Кънчев” – Русе и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” – София.


По време на официалното откриване на състезанието заместник-министър Мария Гайдарова прочете поздравителен адрес от името на министъра на образованието проф. Николай Денков. Адресът бе връчен на директора – домакин инж. Димитър Станчев със заръка да запази и развива традицията. Гости на националната надпревара бяха и инж. Розалия Личева, началник на РУО – Велико Търново, Милена Николова, директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки”, представители на технически университети от страната.


Докато учениците решаваха своите задания, представителите на професионалните гимназии и технически университети, заедно с гостите имаха възможността да дискутират бъдещето на професионалното образование в България.


Заместник-министър Гайдарова увери, че министерството е решено да наблегне на дуалната система за образование и работа. Тя подчерта, че е много важно да се чуе гласът на бизнеса и приемът да се съобрази с потребностите на индустрията в съответните региони.