Учениците от 5 клас на ППМГ "Акад. проф. д-р Асен Златаров" днес направиха първи стъпки в програмирането по един интересен и провокиращ въображението им начин - с робота Финч (Finch).


Занятието се проведе в компютърния отдел на читалищна библиотека "Иван Вазов" - Ботевград. Лектор на днешната проява бе Камелия Конева от Американския център на Столична библиотека. Малките златаровци имаха възможност да програмират и развият своето креативно и логическо мислене с помощта на 5 робота.


Роботът Финч е малък робот, създаден с цел да вдъхнови и зарадва учениците, изучаващи компютърни науки (а и не само), като има предоставя осезаемо и физическото представяне на компютърния код. Финч поддържа над дузина езици за програмиране, включително такива, подходящи за ученици на едва пет години. Разработен е за катализиране на широка гама от преживявания, свързани с обучение по компютърни науки от навлизане в основите на компютърното мислене по целия път до написването на изцяло интерактивни програми. Дизайнът и функционалността на робота Финч са резултат от четиригодишно проучване на института Carnegie Mellon. 


Столична библиотека е една от 10-те в страната, притежаващи роботи Финч. Те са закупени от посолството на САЩ у нас по съвместен проект с Фондация „Глобални библиотеки – България“.


Днешната среща бе по инициатива на читалищна библиотека "Иван Вазов" - Ботевград.