"Площадът на Ботевград е в трагично състояние. Възложили сме на експерти да направят обследване и очакваме резултатите до края на другата седмица. Очакваме препоръки за справяне с проблема. За съжаление, не знам дали технологията е неправилна или изпълнението е грешно, може би е комбинация и от двете, но площадът за 7 или 8 години виждате какъв вид придоби. Аз лично се срамувам, че съм кмет на град с такъв площад, като настилка имам предвид. На някои места той прилича на строителна площадка. Общината и до този момент е имала възможност нещо да закърпи или да измажем, но предпочитаме да го направим както трябва, с качествени материали"- това заяви на днешния си брифинг с медиите кметът Иван Гавалюгов.


"Подобна технология - щампован бетон е използвана преди повече от 20 години пред Народния театър „Иван Вазов“ в София. До ден днешен настилката там е в много добро състояние. Цената за изработка на нашия площад е с 1,5 до два пъти повече от тази, която е платена за изработката на покритието пред театъра" - допълни той.


Този тип настилка /по технологично предписание/ е трябвало на една или две години да се импрегнира със специална течност. Това никога не е правено на покритието на площадното пространство в Ботевград. В резултат на това през годините водата безпрепятствено е влизала в бетона и го е рушала. Особено прогресивно се разруши покритието през изминалата зима, тъй като продължително се задържаха ниски температури.