В събота преди Цветница малки момичета /лазарки/ ходят от къща в къща. Всяка стопанка им дава яйце, пари, лакомства. За се отплатят за гостоприемството, лазарките танцуват и пеят. 


В празничната сутрин центърът на Ботевград бе огласен от танци и песни на малки лазарки и момци. Те показаха красотата и багрите на българския фолклор и националната ни носия. Изпълненията на децата доставиха неповторима емоция и истинска наслада на публиката.


За доброто настроение на Лазаровден в Ботевград се погрижиха младежки духов оркестър с диригент Константин Гайдарски, мажоретен състав с хореограф Иванка Христова, народната певица Станислава Димитрова, детски хор „Бонка Големанова“ с диригент Боряна Нешкова, детски танцов състав с ръководител Нина Велева, танцов състав „Орханийче“ с ръководители Весела Божкова и Цвети Дилова. 


По време на празничната програма водеща Миглена Василева припомни традициите и народните вярвания, свързани с Лазаровден. Тя отправи благопожелания към всички, които празнуват днес своя имен ден. А това са Лазар, Лазарина, Лазара, Лазарка. 


Православната християнска църква посвещава този ден на Лазар, когото Иисус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Според средновековните писания Лазар живял 30 години в строг пост и въздържание и бил провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.


Лазаровото възкресение станало непосредствен повод за смъртната присъда на Спасителя. Затова именно от най-дълбока древност било установено случилото се да се спомня преди началото на Страстната седмица (Седмицата на Христовите страдания). 


В IV век Лазаровото възкресение се считало за общоцърковен и тържествен празник. 


На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 г.


По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница).