В общинската администрация  са постъпили сигнали срещу условията в отделението по хемодиализа в МБАЛ Ботевград. Поради тази причина кметът Иван Гавалюгов извърши днес проверка на място. В отделението бяха и лицата, които са се жалвали. Млад мъж обясни, че от три години придружава майка си на хемодиализнш процедури в местната болница и е наясно с проблемите, с които пациентите се сблъскват в отделението. По негови думи, за живота на тези хора съществува потенциален риск поради две причини – липсата на достатъчно специализиран медицински персонал и амортизираната апаратура.  


Млада жена, която от пет години е на хемодиализа, сподели, че като се изключат тези два проблема, медицинското обслужване е на ниво, лекарства, препарати и всичко необходимо се осигурява навреме. „През зимата ни е топло, през лятото е прохладно, поддържа се хигиената в отделението. Необходим е ремонт, но това може да стане на един по-късен етап. Основен проблем е остарялата апаратура”, обясни тя. 


Кметът уведоми присъстващите пациенти и техните близки, че е възложил на управителя на болницата – д-р Красимир  Кушев, да изготви докладна  за това каква апаратура е необходима и какви средства трябва да бъдат отпуснати за закупуването й.  Той заяви, че ще внесе предложението  за обсъждане и гласуване в Общинския съвет.  По отношение на медицинските кадри, Иван Гавалюгов посочи, че това е тревожен проблем, който изисква време, а д-р Кушев е начело на ботевградската болница едва от три месеца. 


От своя страна управителят на МБАЛ сподели, че преди една седмица е назначил д-р Веселин Русинов  в отделението по хемодиализа. Той ще бъде на разположение на пациентите от 14 до 17.30 часа. 


Завеждащ на отделението е д-р Наков. Там работят пет медицински сестри, две санитарки и двама техници.  


Пациентите на отделението наброяват 23-ма човека от пет общини. На тяхно разположение са осем апарата. Времетраеното на една процедура е 4 часа. След всяко пречистване на кръвта е необходимо технологично време за почистване на апарата и привеждането му в готовност за следващия пациент.    


Почти половината от приходите на местната болница идват от отделението по хемодиализа. Това стана ясно по време на заседанието на ОбС в края на март, когато на дневен ред бе отчетът за дейността на МБАЛ Ботевград за 2016 година.  В хода на обсъждането на отчета кметът Иван Гавалюгов каза пред съветниците, че общината ще осигури средства за подмяна на апаратите за пречистване на кръвта.