Не един и два са случаите на белодробна туберкулоза в Скравена. Заболяването е разпространено предимно сред ромското население в селото. Сред заболелите от туберкулоза са и възрастни, и деца. Повечето болни отказват медицинска помощ, без да се интересуват, че подлагат на риск собствения си живот и този на околните. 


За случаите на туберкулоза сигнализираха обезпокоени жители на селото. Имат ли хората основание да се притесняват от разпространение на заразното заболяване – този въпрос зададохме на кмета на Скравена – Методи Драганов. Той потвърди, че има случаи на туберкулоза сред ромската общност в населеното място, което с основание определи като тревожен факт. Според Драганов няма яснота за броя на болните. Кметът ни показа мъж и жена, за които знае, че страдат от заболяването. В този момент те бяха в центъра на селото.  


По думи на Драганов, преди около шест месеца е починал мъж от туберкулоза, но това не е първият смъртен случай в селото, причинен от това заболяване. 


„Ромите не искат да се имунизират срещу заболяването, както и да се подлагат на лечение. Страх ги било, че искали да ги кастрират. Лъже ли ги някой, те ли си втълпяват тези глупости – нямам представа, сподели кметът Методи Драганов. –За съжаление няма законов механизъм, с който да бъдат задължени да се лекуват”, допълни той.  


Кметът ни придружи до една от ромските къщи в селото, в която живеят болни от туберкулоза. От нея излязоха жена и около дузина деца. Жената разказа, че сред децата, които не били нейни, а на друга жена от същата къща, е имало болни, но те били излекувани в София. Ромите, които живеят в съседство пък твърдят, че не са оздравели напълно и се страхуват техните деца да не прихванат от съседските заразната болест.   


Заразяването с туберкулоза става по въздушно-капков път от болен човек, но и при консумация на месо и мляко от болно животно. Най-често боледуват деца и младежи от семейства с нисък социален статус или хора със срив в имунната система заради диабет, прекарани тежки операции и т.н.   


В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус. Заболяването е лечимо, стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти.