С чудесна инициатива на 11 април служителите от Общинска Администрация – гр. Етрополе отбелязаха подобаващо седмицата на гората, която по традиция се  чества в началото на април и световния ден на Земята. Над 600 храста дървовидна ружа и златен дъжд, 34 дървета червен дъб, 130 теменужки и 10 рози бяха посъдени на няколко места в града: в Мемориалния парк, в парк „Езерото”, покрай канала и спортен комплекс „Чавдар”.
Растенията бяха осигурени от Държавно горско стопанство – Етрополе и  Никола Рахнев, който дари 34 дървета от вида червен дъб.
В инициативата участваха 50 служитела, които с голямо удоволствие се включиха  в организираното почистване на кв. 8 и парковете в града.
Първият организиран Празник на залесяването се провежда на 12 април  1925 г. и е резултат от разбирателството между две министерства – на народното просвещение и на земеделието и държавните имоти, които със съответните окръжни дават указания за провеждането му. Денят се пада Благовещение, честването започва тържествено с молебен пред храма „Св. Александър Невски“ и завършва с „ посаждане на дръвчетата в културите“ в покрайнините на София.
Община Етрополе апелира към гражданите да се радват на природата, която ни заобикаля, да я облагородяват, а не да я погубват, като изхвърлят отпадъците си и изсичат горите.
Източник: Общината