Тази година е последната, в която 206-сантиметровото тежко крило на Барселона може да бъде избран от някой от 30-те тима, тъй като националът ни навършва 22 години. За разлика от предишните два сезона, когато Сашо подаде документи за участие в Драфта и, след сондиране на интереса към него от страна на мениджъра му Ник Лоцос, оттегли името си в последния момент, тази година познатата схема няма да бъде вкарана в действие. Крайният срок за подаване на документи за участие в Драфт 2017 изтича на 23 април, но тази година Везенков няма нужда да го прави, защото попада автоматично в него. Така, на практика, Сашо може да бъде избран, без изрично да се включва.



„Тази година няма нужда да включваме името на Сашо в Драфта. Автоматично е в него! Това е последната му година, в която може да участва в него”, потвърди специално за picknroll.bg мениджърът на национала ни Ник Лоцос.



В случай че Везенков се откаже да влезе в NBA през Драфта, то той има възможност да изрази желанието си да не участва в избора до 12 юни, когато изтича крайния срок за това на играчи, родени извън САЩ, и играещи извън NCAA. След края на този сезон, националът ни ще има да изпълнява още 2 години от 4-годишния си договор с Барселона, който подписа през лятото на 2015 г. Самият Везенков неведнъж вече заяви че за него каталунците са приоритет, а NBA може да почака.


Най-голям интерес към Везенков имаше преди 3 години, когато като 19-годишен тинейджър той стана MVP на гръцкото първенство с екипа на Арис Солун. Тогава симулациите на Драфта, т. нар. „Mock Draft”, му отреждаха избор в края на първия или началото на втория кръг. След първия му сезон в Барселона и силно ограниченото игрово време, получено от треньора Шави Паскуал, прогнозите за Сашо рязко спаднаха и той се озова в дъното на втория кръг.


През тази година 206-сантиметровото тежко крило се превърна в един от лидерите на Барселона и специалистите в САЩ отново се сетиха за него, но отново симулациите на Драфт му предвиждат избор в края на втория кръг. В най-новото издание на Мок Драфт 2017 на специализирания сайт draftexpress.com, публикувано на 10 април, Везенков е поставен под №58, където изборът принадлежи на Ню Йорк Никс.


Актуалното издание на списъка на nbadraft.net, публикуван на 5 април, отрежда на Сашо №49, с който разполага Милуоки Бъкс.