Поп звезди, нестинари и народни изпълнители на възродения Великденския събор в Ботевград
 
На 16-ти и 17-ти април 2017 година Ботевград празнува възродения през 2016 год. Великденски събор.
На откритата сцена в градския парк ще се изявят повече от 500 самодейци от ботевградските читалища и читалище „Заря 1895“ град Правец, народната певица Ангелина Милева и танцова формация „Антик“, група „Аутентик“ и ботевградчанката Габриела Партовска, фолклорен оркестър „Орфей“, както и нестинари.
За най-младата аудитория организаторът община Ботевград залага на дуета Павел и Венци Венц, който ще забавлява ботевградчани и гости на 16-ти април от 21.00 часа.
Водосвет за здраве и благоденствие ще отслужи НВПР Ловчанският митрополит Гавриил, след което ще бъде раздаден 30 метров козунак, осигурен от дружество „Орханиец“.
За финала на второто издание на Великденския събор организаторите и основният дарител APS подаряват на ботевградчани и гости концерт на легендата Васил Найденов, който ще започне на 17-ти април в 20.30 часа.
На площ от 56 дка повече от 200 търговци и производители на керамични и хранителни изделия, промишлени стоки и атракциони от цялата страна ще се включат в двата дни на събора, като очакванията са тази година празникът да събере над 15 000 посетители.
Според спомените и преданията от деди и прадеди, народните песни от ботевградския край и проучванията на професор Петър Мутафчиев, съборът в Ботевград е продължение на традицията, чието начало се крие в далечното минало на някогашното село Зелин, влизащо във владенията на Севаст Огнян през 14-ти век.
Традицията е запазена до началото на 50-те години на миналия век, когато ботевградчани сборували и канели гости от близо и далеч на втория ден на Великден. Събирали се на чаршията, около часовниковата кула на великденско хоро, което се проточвало на шосето за София, а ергените често се сбивали кой да го води.
В първите десетилетия след 1944 г. съборът на Ботевград постепенно е изместен от пазара на най-тъжния ден за православните християни - Разпети петък.
През 2016 год., по инициатива на кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов, НВПР Ловчанския митрополит Гавриил, местни свещеници и общественици отменят  Разпетипетъчните празнества и съборът на Ботевград е възроден на втория ден на Великден.