Вторият ден на Великден се нарича Светли или "разтурни" понеделник, свързан с обичая "размятване на яйца" за предпазване от градушка и за плодородие. Според народните поверия младежи излизат извън селището, разделени на две групи, и търкалят група срещу група червени яйца. С този ритуал се цели предпазването от градушка и предизвикването на плодородие.


Днес започва Светлата седмица - време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица. Тя завършва с втората пасха в неделя. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички и надежда за вечен живот.


На Светлата или Празната сряда се изпълнява обичаят "Мара Лишанка" от девойки, които лазаруват. Те правят кукла от откраднати чехли на бременни жени, която наричат Мара Лишанка. След като измият лицето на булката и своите лица, се надяват, че са изпълнили добрата магия, за да бъдат обикнати от добри момчета, а не от зли змейове, от които да имат деца. В същия ден се играе и така нареченото Ладино хоро, в което отново участват момичета лазарки.


В петък след Великден българинът празнува Лятна Св. Петка. Край църкви и манастири с името на светицата се организира празник с борби, състезания и игри. На връщане от празника всеки гледа да срещне бременна със сукалче, защото се смята, че те носят голямо щастие. В този ден се обхождат градините и нивите за предпазване от градушка и за плодородие.


Светлата седмица приключва с Томина неделя, когато се боядисват яйца за душите на починалите.