Писателят Александър Шпатов бе специален гост на общинска читалищна библиотека „Иван Вазов“ тази вечер. Срещата беше организира съвместно с доброволци - ученици от 9 „в“ клас на ППМГ "Акад. проф. д-р Асен Златаров" с класен ръководител Ценка Пеева. 


Александър Шпатов е автор на сборниците "#НаЖивоОтСофия" (2014, преведен и на английски език), както и на "ТОМ 2.0" (2015), в който са събрани оптимизираните разкази от първите му три книги: "Бележки ПОД линия" (2005), "Разкази под линия" (2008, излязла и на немски език) и "Календар с разкази" (2011).


Пред ботевградската публика Шпатов сподели, че намира вдъхновение в хората около себе си и тези, с които се среща - много от разказите в "Том 2.0" са базирани на реални истории. За него разказът е много подходяща форма за заетите хора, които се прибират късно вечер, изморени от работа, и имат едва час за четене. Авторът добави, че 33-те разказа в „Том 2.0” позволяват на читателите да вникнат още повече в неговия свят, да преоткрият неговите градски герои и да проследят как фокусът на историите му се е развивал през годините.


Александър Шпатов е роден в София. Завършил е Американския колеж. Магистър по право. Отличен е с Наградата "Южна пролет" (2005) за най-добър дебют, както и с Наградата за литература на Столична община за 2015 година. Председател е на Сдружение за градски читални и главен инициатор на проекта "читАлнЯта" в Градската градина на София. Със своите кратки градски разкази се нарежда сред най-разпознаваемите и харесвани български писатели. 


В края на днешната среща, Александър Шпатов дари 31 нови книги на ботевградската библиотека от името на Сдружение за градски читални.


Срещата с младия автор се проведе в рамките на Националната кампания "Маратон на четенето 2017", която започна на 2 април - Международен ден на детската книга, и ще продължи до 23 април - Международен ден на книгата и авторското право. Основната цел на инициативата е да се насърчи четенето на книги.