Разследващият журналист, който обяви, че напуска Нова тв заради наложена му цензура, каза, че е готов да се подложи на полиграф. Той обаче иска и шефката на Новините в Нова - Дарина Сарелска да направи същото.


Вече трети ден скандалът тече с пълна сила. Ето какво сподели журналистът в личния си профил:


"Поредните НАГЛИ ЛЪЖИ на Къртицата Дарина Сарелска! Вижте заглавието, когато отворите статията : "Дарина Сарелска: "Аз репортажи за девера си не съм правила, Васил за кума си - да!". Моя кум се казва Станислав Богоев. Работи като мияч на автомивка в кв. Борово. Не виждам, какви репортажи мога да правя за него. Има ме с него на профила ми във фб на мач на Левски. НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ, ЧЕ ТАЗИ ЖЕНА МОЖЕ ПУБЛИЧНО ДА РЪСИ НЕПРОВЕРЕНИ ФАКТИ ПО МОЙ АДРЕС! Всъщност може - тя така работи като директор на "Новини и актуални предавания". И ГОВОРИ ЗА "ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ СТАНДАРТИ И ПРАВИЛА И НОРМИ ЗА ПОДБОР И ПРОВЕРКА НА ИНФОРМАЦИЯТА"!!! Ето това е Дарина Сарелска - ТОКУ ЩО ТИРАЖИРА ФАЛШИВА НОВИНА!!! Всеки да си направи извода! Носил съм бил "папки с готови данни и готови срс-та, записи, изнесени явно по незаконен начин и предоставени в съответната папка". За коя папка и материал става въпрос. НЯМА ТАКАВА ПАПКА. Ако Къртицата Сарелска не посочи - ще я подведа под съдебна отговорност. Настоявам аз и тя да се подложим на полигравско изследване! Аз всички документи, които събирам по дадени случаи ги съхранявам и нося за да ги покажа на оперативка - какво съм събрал и какво имам за някой престъпник или управник. Разследващите журналисти имат различни начини да се сдобиват с документи. Аз това правя от 15 години. Събирам документи за престъпници.


Къртицата също твърди, че съм правил материал за общински злоупотреби в община Девня. Отново НЕИСТИНА. В община Девня правих материал за председател на общинския съвет, който преди да стане такъв е дължал данъци и наеми като бизнесмен и е прехвърлил фирмата си на клошар. Къде тук е "общинската злоупотреба" !? Не познавала кмета на Неделино. В подслушваните от ДАНС разговори с кмета ясно личи комуникацията й връзките й с него. Материалите са по делото в съда. Когато й казах, че знам, че е предавала информация, Къртицата пребледня и смотолеви нещо от типа - аз съм от района, знаеш как е. Спомена и нещо от типа, че девер й си говорил с кмета Беширов. Със Силва Зурлева чухме прокурорката за случая и за това кой е Къртицата - Дарина Сарелска. Аз ще застана на детектор на лъжата по всички тези въпроси и на въпроси - изпълнявал ли съм поръчки. Настоявам Къртицата да стори същото. Къртицата също твърдеше, че не е разпореждала да не се снимат кметове - два ясни записа пуснах. Имам и дълга кореспонденция с Марин Николов по темата - 5 страници в месинджъра на ФБ. Преди тази заповед, имах 15 кмета за година. Къртицата Сарелска хвали Марин Николов как работел. Марин дава на всякакви хора, непознати на никой в телевизията скрити камери, за да заснемат едно или друго. Не пита кои са тези хора и какъв е интересът им. Аз винаги на оперативки обяснявам, какъв е сигнала и кой може да е заинтересуван той да излезе.


По принцип така работят разследващите журналисти и полицията в цял свят - примерно при задържане на наркогрупа в 99 процента от случаите сигнала е от конкурентната група. После обратното и така си задържат наркогрупите. АЗ ИМАМ ЕМБЛЕМАТИЧНИ ПРИМЕРИ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ В КАРИЕРАТА СИ. Последния е когато хванах в издънка и снимах кмета на община Никола Козлево, по сигнал на конкурентна партия. Година по-късно снимах новия кмет (който беше подал сигнала за предишния) и също разкрих безобразията му. Сигналът за новия кмет съответно дойде от стария кмет. Така се работи. Няма Бог Тангра да ти казва къде, какво и кой кмет или управник върши из страната".


Вчера на пресконференция Васил Иванов изнесе информация, че Дарина Сарелска е снаха на  депутата от ГЕРБ - Недялко Славов. Журналистът обясни, че Сарелска му наложила забрана да снима разследвания за кметове и нарушения на обществени поръчки с мотива, че зрителите не се интересували от това.  По време на журналистическото му разследване срещу вече бившия кмет на Неделино Стоян Беширов, в което Иванов доказа злоупотреби на местната власт, той и Силва Зурлева, която е член на Борда на директорите на Нова Броудкастинг Груп, били извикани в ДАНС. По време на разпит от прокурор по случая на Иванов му казали, че в телевизията има "къртица", която информира Беширов за всички действия на Иванов по разследването. На въпроса кой е този човек, прокурорът написал на листче "Дарина Сарелска".Зурлева потвърждава информацията в телефонен разговор с Иванов, от който той пусна запис. В него Зурлева обяснява, че дори да информират шефа на Нова Дидие Щосел, нищо няма да последва


"Тази сутрин в "Здравей България" ще ме плюят две от тези неразделни приятелки, дошли от БТВ в Нова телевизия за да "наложат истинския журналистически стандарт". Доведе ги Дарина Сарелска  (в ляво). Аз, естествено, не съм поканен. Тези неразделни приятелки не спряха да ме плюят и обиждат от деня, в който реших да кажа и покажа истината за Сарелска и налаганата от нея цензура към мен. Нарекоха ме "кал", "дъно" и какво ли още не. И ме обвиниха, че съм записвал "колеги". Ами аз, ако не бях записвал, сега щяха да ме наричат открито "лъжец". Понеже познавам манталитета на "колегите", се застраховах. Обидите на тези неразделни "гуру" в журналистиката не ме засягат - точно от тях не. Засягам се от хора, които уважавам.


А тези тук - едната Къртица от Златоград, другата - известна на хората в Катуница, изградила кариера на криминален репортер и репутация на научаваща първа криминалните новини в един период, в който сутрин с черен джип пред БТВ я оставяше един емблематичен главен секретар на МВР. Понастоящем чрез огромен бюджет, отделен за нея от шефката Сарелска, тя основно пътува по света за да прави истинска журналистика - да види как някой българин в Маями или Лос Анджелис си прекарва деня. Все по такива приятни места. От време на време се разхожда за вклчвания на живо от европейски столици - за да съобщи на живо новини... които й диктуват в слушалката от международния отдел на Нова в София.


Другата от тази компания беше добро момиче, дойде преди време от Червен Бряг или някъде от този район. Без дори да е разговаряла с мен започна обидите. Без дори и 1 процент да допусне, че може да имам право и пона дарме попита. Но, това е "елитът на журналистиката" у нас и няма повече да сея ерес срещу тях. Те нека ме обиждат. Нищо, че се правят, че няма записи.


А записите направих с колеги, за които имах съмнения, че си говорим едно и ако реша да предприема съпката, която предприех, ще застанат под команда срещу мен за да запазят заплатките си и ще ме нарекат в хор с Къртицата Сарелска и нейните приятелки "лъжец". Бях решил да не пускам записите, ако Марин Николов има доблестта да каже онова, за което и двамата се ядосвахме и коментираме почти година.


А то още същия следобед, след като Сарелска им дава знак в нюзрума, всички те по едно време, в един и същи час пуснаха в профилите си съобщения, че лъжа и че не са чували за цензура. Марин също. Ако не го беше направил, бях решил да не използвам записа с него. Но...".