Общо 30 фиданки на дъб лъжник ще бъдат засадени в община Ботевград тази събота по повод Деня на Земята. Фиданките са подарък от председателя на Общински съвет Божурище – г-н Георги Димитров.


Лъжникът е вид дъб, пренесен по нашите земи от прабългарите преди 1300 години, но днес е заплашен от изчезване. Видът се размножва с усилията на проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. 


Георги Димитров чува за изчезващия вид дъб миналата година и решава да помогне за неговото спасяване и разпространение. През есента се свързва с НИМ, взима 150 жълъда и ги засажда, а тази пролет планира да разсади уникалните фиданки около Божурище.


На 18 април Георги Димитров гостува в Ботевград. Той присъства на дискусията „Земята - наш общ дом“, която се състоя по инициатива на гл. асистент д-р Десислава Алексова – преподавател в МВБУ, с която са съграждани. Именно тогава г-н Димитров реши да направи нашата община част от своята кауза. Заедно с еколога на Община Ботевград - Ева Нишева, се заеха да организират засаждането на 30 фиданки и в Ботевград.


„В лицето на кмета Иван Гавалюгов и неговия екип видях служители, които ги е грижа за хората и околоната среда. Впечатлен съм от волята за действие и разрешаване на дългогодишни проблеми от страна на градоначалника. Общинска администрация действа изключително бързо и за няколко дни организирахме едновременно засаждане на фиданките в двете общини“, сподели председателят на Общинския съвет в Божурище. 


Наричат дъба „Желязното дърво на прабългарите“ заради изключително здравата дървесина, която е била използвана от нашите предци за направа на килове и на ребра на платноходни кораби и оси на каруци.


В Странджа, където дървото расте от векове, го наричат лъжник, защото короната му лъже - в нея има листа от различни други видове дъб – благун, цер, горун и т.н.


В наши дни зрял лъжник може да се види в двора на параклиса „Свети Илия” в странджанското село Кости. Оцелелите дъбове там са на възраст 1300 години и са с огромен диаметър на стъблото. 


На 22 април – Ден на Земята – над 100 млади фиданки от желязното дърво на прабългарите ще бъдат засадени едновременно в община Божурище и община Ботевград, за да останат за поколенията след нас. В засажданещо ще се включат общински съветници, служители на общинска администрация и общественици. 


В Ботевград залесяването се координира от еколога на общината.