В късния следобед днес, 22 април, от град Елин Пелин се завърна Женската вокална фолклорна група „Димана” при НЧ „Тодор Пеев-1871”, с ръководител Диляна Гоцева. След участие в четвъртото издание на Регионалния фолклорен фестивал „Лазарица”.
В надпреварата се включиха 24 състава от 23 селища, главно от Елин Пелинския регион. Техните изпълнения преминаха на два етапа: за обредни песни и танци, елементи от обредни традиции и изпълненията на танцовите клубове от Елин Пелинския край.
Нашата група грабна вниманието на публиката и на журито с песните „Ой, Лазаре, Лазаре” и „Тук ни казаха, Ларазе”, в категорията „Обредни песни”
За изпълнението съставът получи Диплом „за участие и отлично представяне” и Плакет „Лазарица”.
Фестивалът започна в 10:00 часа преди обяд и приключи в 15:00 часа след обяд. Всички участници подходиха към естрадата с дефилиране по главната улица на града – от местното читалище до Общинския съвет на централния площад.
Приветствия към участниците отправиха председателят на Общинския съвет Николай Плещов, Ели Цветанова – заместник-кмет на Общината и отец Иван Плещов.
Представянето на груповите и индивидуални изпълнители оценяваше жури в състав: председател доц. Наталия Рашкова и членове: гл.ас. д-р Евгения Грънчарова и гл.ас. Анелия Любенова, които работят в Българската академия на науките в областта на фолклора.