Изложба „Текстил” ще бъде открита днес от 17.30 часа в зала „Орханиец” на Историческия музей в Ботевград. Автор на изложбата е Пламен Петков.  Той е роден през 1949 година в с. Гложене, Врачанско.  През 1977 година завършва специализиран курс по текстил в Дрезден, Германия, при проф. Хенрих Мюлер и Бригите Щаунбах.  Тогава, както той сам казва, разбира, че тъкането и текстила са завладели ума и ръцете му.


„Постепенно преоткривах рисуването върху стъкло , комбинирането на различни елементи и орнаменти в това, което създавах, и винаги знаех, че ми предстои нещо ново, което да преоткрия…Така и до днес”, споделя той на своята страница в интернет.  


Пламен Петков има редица самостоятелни изложби и участие в колективни творчески изяви. През 1978 год. участва в изложба на търговищките художници. През 1980 год. представя самостоятелна експозиция на текстил във Враца. Следват изложби в различни градове на страната.  


През 2002 год. участва в Националната ретроспективна изложба „Изкуството на текстил в България”  в художествената галерия на „Шипка” 6 в София. Същата година има участие в изложба, посветена на Марин Върбанов, която се осъществява в художествената галерия на Съюза на българските художници.  


През 2006 год. показва свои произведения от текстил в изложба, организирана в Културен дом Виткенщайн във Виена. 


Това са само част от творческите прояви на Пламен Петков.  За първи път и ботевградчани ще могат да се запознаят отблизо с неговото творческо дело.