В началото на обсъждането директорът на предприятието Михаил Михайлов внесе корекция, според която общият приход на “Арена Ботевград“ е 109 959 лева. 


Закритият плувен комплекс в ОУ “Васил Левски“ бе във фокуса на дебата в залата. Общинският съветник Петя Кочкова, поиска да се даде думата на учители от училището, което тя ръководи, за да споделят пред местния парламент проблемите, с които се сблъскват учениците при организираните посещения в комплекса.


Учителката Вергиния Божкова съобщи, че родители се отказват децата им да посещават плувния басейн, тъй като се заразили с “кокоши трън“ заради лоша хигиена на водата, както и поради това, че спасителят през цялото време стоял облечен и не провеждал  занимания с малките посетители. Учителката предложи в комплекса да има друга зала, в която да спортуват децата, които не желаят да плуват.
„Аз отивам, стоя като наказана, децата си играят около мен. Като квачка с пиленца. Накрая почвам да суши коси”, сподели началната учителка. 


Оказа се, че проблемът се свежда най-напред до знанието на Общинския съвет. Кметът Иван Гавалюгов и директорът на ОП „Балкан” Михаил Михайлов не са били уведомени за него, не е потърсено съдействие от тях за разрешаването му. И тъй като Петя Кочкова и Вергиния Божкова уточниха, че родителите са против децата им да влизат в басейна, от трибуната на ОбС кметът отправи покана към Обществения съвет при ОУ „Н. Й. Вапцаров” да заповядат при него, за да споделят притесненията си, както и своите предложения, ако имат такива.

„Мисля, че плуването не е просто спорт, а умение, което всеки човек е хубаво да владее. Защото може, недай си боже, да изпадне в ситуация, в която умението да плува да му спаси живота или да спаси нечий друг живот. Не знам как точно са организирани тези часове, но мисля, че директорът много добре трябва да знае, а учителите – още по-добре. Тези деца, които ходят на плуване, да се занимават с обучение по плуване. Децата, които могат да плуват, съобразно уменията им, да практикуват този спорт. За целта общинското предприятие трябва да осигури обучител през това време. Ще настоявам такъв да бъде осигурен за часовете, когато децата организирано ходят на плуване. А не да се чудим къде да ги пъхнем да изкарат половин или един час, да отчетем дейност, за която училището плаща”, каза в отговор Иван Гавалюгов.


На въпрос на Мартин Тинчев, Михаил Михайлов обясни, че проби от водата се взимат ежемесечно. При последната проба е имало проблем и басейнът е бил затворен. Веднага са взети необходимите мерки за почистване на водата и днес е получено разрешение от РЗИ съоръжението отново да бъде отворено за посетители.
Директорът на ОП “Балкан“ пое ангажимент, че ще вземе предвид предложението да бъде назначен инструктор по плуване.


Към момента само две училища нямат договори за организирани посещения на закрития плувен комплекс. Това са природо-математическата гимназия и училището в ЖК „Васил Левски”, стана ясно по време на дискусията.