Над 200 000 лева ще осигури общината за медицинска апаратура в болницата


Дневният ред на вчерашното редовно заседание не бе изчерпан в рамките на определеното редовно време в правилника за работа на Общинския съвет. Сесията продължи до 21 часа.  Докладната за отпускане на средства за закупуване на хемодиализна апаратура отне най-много време на съветниците. И то поради една единствена причина – обсъждането буквално бе принизено до махленско ниво. За кой ли път бяха допуснати нарушения на правилника на Общинския съвет... Самият председател непрестанно прекъсваше ту изказванията на кмета Гавалюгов, ту на съветниците, с изключение на тези от ОББО. Често повишаваше тон, държеше се предизвикателно, дори предупреди градоначалника, че ще го изгони от залата, постоянно му отнемаше думата, което изнерви обстановката до краен предел. В хода на сесията Тинчев се закани на Гавалюгов, че ще му вземе и микрофона. Кметът обаче сам му го даде. От страна на председателя имаше и наставления както към общинското ръководство, така и към колегите му от Общинския съвет - как да търсят пари от съседни общини и от фирми за закупуване на хемодиализни апарати за болницата. Когато го попитаха той какво ще направи, Тинчев отвърна, че е разговарял с кмета на Етрополе, който го посъветвал да се потърси финансовата подкрепа на Елеците-Мед. 


Кметът Иван Гавалюгов бе категоричен, че пари от други общини няма да търси. По време на разискването на докладната той обясни, че предложението на д-р Кушев, който, от своя страна, се е консултирал със съответните специалисти, е наличните апарати да се подменят с рециклирани, като ефектът от тях ще бъде осезаем за болните. „Всъщност рециклираните апарати са работили няколко години, но с подмяна на основните им части, на практика ще имат още десетина година живот”, добави Гавалюгов. Той сподели, че с ръководството на болницата е обсъждан вариант да се закупят шест рециклирани и два нови, но по мнение на специалисти удачният вариант за нашата хемодиализа е подмяна на старите апарати с рециклирани. Освен това персоналът няма да има нужда от специално  обучение, за да работи с тях. Гаранцията на всеки апарат е 24 месеца. Това поясни още Иван Гавалюгов, като отново уточни, че предава становището на д-р Кушев.


Мартин Тинчев изрази несъгласие с тази докладна и направи друго предложение -  общината да отпусне пари за четири чисто нови апарата за хемодиализа, както и за ремонт на отделението.  А за останалите апарати да се търсят средства от съседни общини, тъй като и техни жители са пациенти на отделението в Ботевград, или от фирми. Тинчев заяви, че при посещението си на отделението по хемодиализа медицинският персонал споделили с него, че се чувствали засегнати от думи на Гавалюгов, че няма да могат да се обучат да работят на чисто новите апарати, които били компютаризирани. 


Гавалюгов отрече да е казвал подобно нещо по адрес на работещите в отделението. Той отново напомни, че това са думи на управителя на болницата. Кметът предложи да повика д-р Кушев да се върне на заседанието, за да мотивира лично предложението си пред ОбС. Той помоли съветниците да проявят търпение и да го изчакат. През това време думата поиска д-р Илин Черняшки, чиято майка повече от 20 години е работила като медицинска сестра в същото отделение.  Той се опита да обясни, че ако се закупят четири нови апарата, това ще породи конфликти между пациентите, защото всеки ще иска да бъде на нов апарат. Съветникът не се доизказа, тъй като бе прекъснат от председателя на ОбС. Опити за изказвания по темата направиха и други съветници, но и те бяха безуспешни поради същата причина.  


Филип Филипов попита защо съветниците трябва да се намесват в управлението на болницата, след като са упълномощили д-р Кушев да я управлява.  Георги Гарбиджанов се поинтересува как ще се поддържа новата апаратура. Наложи му се да повиши глас, за да му се обърне внимание, че иска да говори.


Думата бе дадена на д-р Кушев, който междувременно се бе върнал в залата. Той потвърди думите на кмета Гавалюгов. Според д-р Кушев персоналът ще се справи по-лесно с рециклираните, отколкото с новите апарати. „Всяка грешка в това отделение може да коства човешки  живот”, подчерта управителят на болницата. Д-р Кушев уведоми съветниците, че и консумативите за чисто новите апарати са с 30 на сто по-скъпи в сравнение с тези за рециклираните. В отговор на изказване на Георги Георгиев, д-р Кушев му напомни, че старите неработещи качествено апарати са от времето на неговото управление.


Кметът Иван Гавалюгов направи предложение да се гласуват до 200 000 лева от собствени средства на общината за закупуване на осем чисто нови апарата Gambro AK 98 Bif. То бе подкрепено от местния парламент. Съветниците гласуваха още да се отпуснат до 15 000 лева за ремонт на отделението, 4 800 лева за ехограф за АГО,  2 910 лева за електролитен анализатор и 2 500 лева за анализатор за кръвна захар.


След процедурата по гласуване, управителят на болницата сподели с наш репортер, че за закупуване на новата апаратура ще е необходимо време – най-малко шест месеца, тъй като болницата ще трябва да подготви и обяви обществена поръчка за избор на фирма-доставчик.  


Днес Иван Гавалюгов коментира нагорещената атмосфера в заседателната зала така: “Забелязах някакъв опит за явна демонстрация на линия на поведение от страна на председателя на ОбС, за когото според мен това ще бъде последното заседание, тъй като са ясни неговите амбиции за депутат. С оглед прогнозите за сформиране на кабинет, той има сериозен шанс мечтата му да се реализира. Според мен той бе решил съвсем целенасочено, планирано, преднамерено да демонстрира някакво властническо поведение, което на моменти дори бе обидно, но това не ме изненада. Надявам се, че от следващата сесия нещата ще се нормализират. Този Общински съвет има потенциал да свърши добра работа до края на мандата, стига да не става обект за някакъв такъв преднамерен пиар на хора с нескрити амбиции за политическа кариера. За съжаление те не помагат на община Ботевград по този начин.”.